Genom Finnmarken

Igår körde vi hela dagen det var raka vägar det regnade och det var bara skog, skog, skog. Vi kom upp till Ylitornio där vi fricampade.

Idag startade vi tidigt. Klockan var 3:00 på morgonen då stod solen redan högt på himlen. I höjd med Övertorneå på Finska sidan stannade vi och gjorde i ordning frukost. Lilla My var inte till att tänka på att hon ville komma upp. Vi hade regn under natten men vaknade till sol. Vi kunde inte åka över på svenska sidan för då hade vi varit tvungna att gå till veterinären igen med Lilla My. Hade varit lite krångligt!

20150709_043101

Vi har följt Norrskensvägen som går utefter Torne älv. Vägen går så man ser Sverige på andra sidan älven bitvis.

Norrskensvägen går parallellt även på svenska sidan upp till Karesuando sedan vidare på finska sidan genom Norge till Tromsö. Vi tog av innan Karesuando  mot Enontekiö och Kautokeino.

Jag var i Kautokeino för ca 52 år sedan under påsken då var det mängder av snö utefter vägen.

20150709_080212

Även idag plockade jag några cacher utefter vägen.

Ej namngiven 1

Vi har stannat många gånger på vår väg genom Finnmarken .

Ej namngiven 3

Efterhand började renarna dyka upp utefter vägen. Man får vara uppmärksam de står i dikena och betar.

Vägen går till att börja med genom blandad skog men till slut är det bara lövskog man kommer inte så högt som upp som på kalfjället. Det har varit mycket trafik mycket husbilar och husvagnar.

I Kautokeino fick vi se lite av den samiska kulturen. Mötte en liten gumma vid banken som kom med färggranna kläder.  85% är samisktalande och ca var tredje jobbar med rennäring.

IMG_2676

Jag har nog städad upp, finns nog inte en insekt (Mygga) kvar utefter vägen. Har fått tvätta rutan ett antal gånger. Fronten var svart av insekter. De sista sträckan till Alte är det 8% lutning nerför, rätt smalt och många långtradare mötte vi som är på väg uppför. Många är dåliga att hålla åt sig så det blir att köra på vita strecket till höger.

20150709_124618

Men det är en sagolik vacker natur det är svårt att förmedla det på bild.

20150709_120918

Inte förrän vi kom fram till Alta såg vi vitklädda bergstoppar.

Ej namngiven 2

På eftermiddagen tog vi in på en camping här i Alta och vi har ca 24 mil kvar att köra till Nordkap.

20150709_123548

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

7 reaktion på “Genom Finnmarken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *