Husbil irriterar?

Vad är camping och vad är övernattning i husbil. Att ställa ut möbler, sätta upp vindskydd och staket för hunden, då blir det nog camping, fälla ut markis, ned med stödben mm. Lämna kvar skräp på platsen. I varje fall retar du upp några och det kan gå så långt så det kommer upp förbudsskyltar och staket på platsen.

Men att stanna öppna dörren och fika och äta en bit mat, och till och med picknick med bord och stolar utanför bilen kan ingen förbjuda så länge allt sköts snyggt. Du kan komma med din personbil och ta ut stolar och ha picknick. Eller att man utnyttjar rastplatsens platsens bord och bänkar

Och att du sedan drar för gardiner och vistas i bilen och övernattar. Vad gör långtradarchaffisen när de har kört sina timmar. Måste kunna hävda samma orsak till varför du vill vila till dagen därpå.

Vi är ute nu Kristi himmelsfärds helgen och det är inte bara vi, redan nu får husbilar köra vidare för det finns ingen plats kvar på de platser som anses vara för husbilar eller på ställplatser. Många båtklubbar som brukar ta emot husbilar har inte öppnat än för säsongen.

Man märker av en annan skyltning, mer och mer utestängda blir vi, möjligheter till fricamping stramas åt. Även olika typer av hemgjorda skyltar kommer upp och det kan bero på att vi misskött oss. Vi blir alla syndare om en missköter sig.

Så skriver Naturvårdsverket

Att övernatta på rastplatser

Väljer du att övernatta med din husvagn eller husbil på en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

I kommunens lokala trafik- eller ordningsföreskrifter kan det finnas regler för övernattning och uppställning av husvagn eller husbil på rastplatser. Kontakta kommunen för mer information.

Campa i naturen

Det finns inga bestämmelser om hur länge du kan ställa upp ditt motorfordon på samma plats. När det gäller tält anses gränsen gå vid något enstaka dygn. En husvagn eller husbil uppfattas förmodligen som mer störande än ett tält.

Fråga därför alltid markägaren om lov innan du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt.

Köra i terräng

Det är inte tillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. Praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening. Förutom “skog och mark” räknas även stränder, hagar, parkmark och gräsmattor som terräng. Förbudet finns i terrängkörningslagen.

Lagen gäller även för markägaren själv. En markägare kan alltså inte ge någon annan tillstånd att köra ut i terrängen på den egna marken.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

9 reaktion på “Husbil irriterar?

  1. Det är så otroligt trist att det är så många husbilar nuförtiden när det räcker med att tre missköter sig. Då är vi andra utestänga. Och på många ställen har jag full förståelse för de boende att det finns irritation över husbilsturismens framfart!

  2. Man måste försöka ta lite hänsyn o inte ställa sig vart som helst…och sen försöka vara lite diskret så vi får behålla dom ställen vi har.Tyvärr finns det gott om dom som förstör och brer ut sig som det vore en camping…synd Kram

    • Själv vill vi synas så lite som möjligt. Och vi är inga camping vänner vill helst ha ställplats eller fricampa

  3. Ja, man ska definitivt kunna övernatta! Samtidigt är det viktigt att folk inte gör “övertramp” då stramas reglerna åt. Vi tyckte många gånger att en del husbilister betedde sig illa i Sydeuropa tyvärr. I slutänden straffar det alla …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *