Fäbod

Utefter väg 70 står den här skylten, vi tar den vägen!

 

Åsen ligger på en bergssluttning ned mot Österdalälven. Vid detta knuttimrade Kapell stannade vi för en fika. Vacker byggnad där tornet var klädd med tjärad pärt ( Kilsågad panel ) och stomme av liggtimmer, byggnaden var låst så invändigt kunde vi inte titta.  Uppfördes 1729 och kallades ”Åsens lutherska bönehus”

Turistmål dit åker vi. Vi vet att det finns en fäbod närmare Älvdalen men som har stängt idag. Så det här kommer att bli trevligt att besöka.

Åtta kilometer är inte så långt men med fel vägval och lite dåligt skyltat körde vi lite längre. Men väl framme stod en en stor välkomnande brun skylt.

Såg att det rörde sig vid en stuga gick dit och hörde mig för om vi kunde gå in genom grinden.  Vi var så välkomna till Brindbergs levnad fäbod och vi blev väl mottagna. Här var de i full gång med att göra messmör. Som hon gjorde på vasslen som blev över efter att hon gjort ost.  Djur fanns det på fäboden och plötsligt upptäckte vi att kalvarna har rymt från sin hage.  Varje morgon följer man med  korna ut på skogen för att beta. För det mesta kommer de hem självmant på kvällen men ibland måste man leta rätt på dem.  Hässjor med slanor som höet hängt på var på väg att läggas in i ladorna.

Vecka 29 – 30 den  21 – 26 Juli 2019 är det Älvdalens Bygdeväcka och där ingår Brindbergs  och Åsen.

TACK för besöket hos er, kommentera om du läser!

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

2 reaktion på “Fäbod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *