Fäbod

Utefter väg 70 står den här skylten, vi tar den vägen!

 

Åsen ligger på en bergssluttning ned mot Österdalälven. Vid detta knuttimrade Kapell stannade vi för en fika. Vacker byggnad där tornet var klädd med tjärad pärt ( Kilsågad panel ) och stomme av liggtimmer, byggnaden var låst så invändigt kunde vi inte titta.  Uppfördes 1729 och kallades “Åsens lutherska bönehus”

Turistmål dit åker vi. Vi vet att det finns en fäbod närmare Älvdalen men som har stängt idag. Så det här kommer att bli trevligt att besöka.

Åtta kilometer är inte så långt men med fel vägval och lite dåligt skyltat körde vi lite längre. Men väl framme stod en en stor välkomnande brun skylt.

Såg att det rörde sig vid en stuga gick dit och hörde mig för om vi kunde gå in genom grinden.  Vi var så välkomna till Brindbergs levnad fäbod och vi blev väl mottagna. Här var de i full gång med att göra messmör. Som hon gjorde på vasslen som blev över efter att hon gjort ost.  Djur fanns det på fäboden och plötsligt upptäckte vi att kalvarna har rymt från sin hage.  Varje morgon följer man med  korna ut på skogen för att beta. För det mesta kommer de hem självmant på kvällen men ibland måste man leta rätt på dem.  Hässjor med slanor som höet hängt på var på väg att läggas in i ladorna.

Vecka 29 – 30 den  21 – 26 Juli 2019 är det Älvdalens Bygdeväcka och där ingår Brindbergs  och Åsen.

TACK för besöket hos er, kommentera om du läser!

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

2 reaktion på “Fäbod

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *