Gåsamiddag 2019

Mårtensafton den 10 November har vi nog aldrig prickat in.  Smakar lika gått vilken tid man äter det.  Klassisk gåsamiddag serveras med svartsoppa (Det har vi uteslutit i år) som förrätt därefter gåsen och till sist skånsk äpplekaka som efterrätt. Det är Birgittas uppgift att göra efterrätten som vi har med oss till vänner där vi alltid är.  Så även idag!

Runt om i världen firas Mårten på lite olika sätt:

 • Holländska barn knackar dörr och får godis
 • Polackerna äter en speciell croissant
 • Slovakerna ger presenter till alla som heter Martin
 • Tyskarna går i tåg, tänder brasor och äter kringlor
 • Irerna slaktar en tupp och stryker dess blod över huset
 • Sicilianarna äter aniskakor och dricker vin
 • Maltesiska barn får en påse med frukt och nötter
 • Portugiserna äter rostade kastanjer
 • Spanjorerna slaktar en gris till vintern
 • Kroaterna välsignar och dricker av årets vinskörd

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

7 reaktion på “Gåsamiddag 2019

 1. Intressant, jag trodde mest att det firades i Skåne! Har nog aldrig ätit svartsoppa, men minns att vi gjorde “gåsapynt” (typ nån pappersgås) på lekis när jag var liten 😉

  • Det är nog detta som ni gjorde på lekis, har inget med gås att göra. Våra bar har varit med om sanna sak.

   Det kallas origami, ett ord som är sammansatt att de japanska orden för ‘papper’och ‘vika’. Man kan vika allt möjligt, men en populär figur är tranan. Man använder fyrkantiga papper. Det går bra att klippa vanligt kopieringspapper så att det blir fyrkantigt.
   En trana för tur | Världsscoutjamboreen 2015 i Japan
   japan2015.scout.se › aktiviteter-till-fortraffarna › origami-en-trana-for-tur

   Ha det fortsatt bra Nils-Åke & Birgitta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *