Cork

Besök på kork fabriken i São Brás de Alportel.

Vi kom tidigt och jag gick in och bokade en visning i receptionen fick  guidad tur kl:15,30. Hungern smög sig på och vi såg att det låg ett matställe på andra sidan vägen. Jag gick in och frågade om de hade meny, “Nej, men vi serverar kyckling, bacalhau och fläsk”. Hämtade Birgitta och vi gick in slog oss ner bland Portugiserna, fick serverat det vi beställde.  Rikligt med mat och gott var det också, frukt till efterrätt men kaffe avböjde vi  13 Euro. Birgitta sa att detta var den bästa kyckling jag ätit här i Portugal.

IMG_3241

Stora lager med kork som väntar på att förädlas. Ni ska veta att inget går till spillo utan man tar vara på minsta lilla bit.

IMG_3248

Vi började med en information om kork och dess förädling. Här ser man tre avskalningar från korkträdet. Ett träd skalas första gången efter 25 år och då duger barken till att malas till granulat efter 9 år skalas det andra gången och så fortsätter det vart 9:e år.  Efter 40 – 50 år kan man använda barken till att göra naturkork av den.

20160104_173748Här tillverkas mer än 1 miljon korkskivor per dag. Kvaliteten är avgörande den till vänster till Champagne Frankrike,  i mitten Cava Spanien, till höger italienska bubbelviner.

20160104_174914 Här ligger färdigbehandlad kork som ska bli naturkork. Det sker inte här utan man säljer till andra som stansar ut kork. Men spillet går tillbaka till fabriken här.

20160104_175045

Här ligger allt som man har fått tillbaka och rester från tillverkningen på fabriken. Det tas till vara det också och mals ner till granulat i fyra olika storlekar. Av det pressar man golv-vägg o takplattor, grytunderlägg, ämnen till skor och ämnen till korkar mm.

Vi har haft en intressant dag och kan varmt rekommendera ett besök på Novacortica.

20160104_173151_Fotor_Collage

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

5 reaktion på “Cork

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *