På vår resa norr ut utefter Ostkusten hoppade vi över Öland den här gången. Öland ligger kvar och senare kanske det inte är sån anstormning av husbilar som just nu. Vi kom till Påskallavik, först tänkte vi köra ut till Nötö camping men ångrade oss stannade vid marinan i Påskallavik.
Här är det 8 platser med el 200 kr/24h, tidigare på vägen in finns några platser som saknar el. Den stora röda byggningen är Callerströmska magasinet. Inrymmer ett museum idag. Här i byn finns affär och Walles Restaurang & Pizzeria detta på lagom promenad avstånd.. Även ett Gästgifveri, men det var stängt.
Bra service för husbilar. Vatten på många platser och tömningsplats på väg ut från ställplatsen. Bra duschar och tvättmaskin fanns också att låna. Trevlig och hjälpsamma värdar som informerade om allt som gällde.
Fikar tillsamman med Inger & Hasse som körde in på ställplatsen samtidigt som oss. Har man samma märke på husbil så är samtalsämnet inte så långt borta.
Vi besökte Källströmsgården där konstnären och skulptören Arvid Källströms har haft sitt hem i Påskallavik under 30 år! Född 1893 fram till sin död 1997. Han var en produktiv konstnär med verk även i många offentliga byggnader. I trädgården är det fullt av skulpturer, många i kolossalt stort format och på den tiden lite ekivoka och vågade motiv, vi pratar 50 – 60 talet. Här gick Riks 4 genom byn, ” En av den mest olycksdrabbade sträckan för många tappade koncentrationen när de tittade på konstverken i trädgården” En skröna eller? Minns att vi stannade där någon gång på 70-talet, det var ett café där då.
Här var det också några av dagens mera anonyma konstnärer som hade ställt ut till försäljning. Konst gjort av sådant andra skulle ha kastat och så lite sten och armeringsjärn. Tavlorna var många inspirerade av skrotkonsten riktigt finurligt gjorda.
Röde Gubben en staty på en ö vid inloppet till hamnen i Påskallavik. Eftersom originalet, gjort i trä, hade ruttnat sönder så gjorde Källström 1949 en ny gubbe i betong, nästan 4 meter hög. Man tror att det har något med varvet att göra, som fanns där på Nötö på 1800 talet, att någon eller några timmermän yxade till en gubbe i trä och placerade den på ön. När Påskallaviks kyrka började byggas 1860 fanns gubben redan ute på ön. Huvudet av den gamla trägubben finns bevarat i Callerströmska magasinet den stora röda byggnaden vid husbilsparkeringen.
När vi körde där ifrån i Söndags var målet Döderhults museet i Oskarshamn men när vi kollade var det stängt på Söndagar. Då har vi det kvar till en annan gång.
De här inläggen får vi verkligen spara till kommande resor. Påskallavik är också en helt okänd plats för oss. Tack för info och fina bilder!
Påskallavik åkte vi genom när vi, i min ungdom, skulle från Norrköping till Kalmar och min farmor och farfar. Visst kollade vi den ”liggande Damen” 😁 Kul att se de andra konstverken. Minns något konstverk i blått glas, men det är nog 40 år sedan vi sist åkte där, kanske dags att ta den vägen förbi någon gång igen.