Kulturreservatet Stensjö by

Kulturreservatet Stensjö by är bilfri, efter skylten börjar parkeringen. Byn är öppen året runt för besökare. Utmärkta vandringsleder med olika längd finns i området också.

Byn nämns första gången i dokument år 1351. Var som störst på 1700 – 1800 talet.

Hagar är inhägnade med fina gärdsgårdar där djur går och betar. Det är som att komma 100 år bakåt i tiden.

Husen ligger samlade i en klunga, boningshusen sedan bodar och ladugårdar. 2020 blev byn ett reservat där man idag odlar och skördar och återskapar framförallt äldre sorter av spannmål och frukter.

En bigård hör givetvis till.

Det är som att komma in i Astrid Lindgrens Bullerbyn. Här bodde fem släkter och hemmansägare.  År 1883 bodde det 176 personer i byn.

Grisarna med knorr på svansen, gick fritt och bökade i marken.

En stolt tupp i hönsgården.

Byggnaderna ligger tätt tillsammans.

Flera byggnader innehöll gårdsmuseum där gamla redskap var samlade. Här i denna byggnad har man  Linnek mot väggen som man har börjat att bearbeta (Bråkning och kardad).

Denna tavla visar användningsområde av Lin. Det var mycket nytt man lärde sig vad. man kan använda Lin till.

Mer att läsa om Stensjö by

Foto Birgitta & Nils-Åke

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

4 reaktion på “Kulturreservatet Stensjö by

  1. Ja visst är ni Bullerbyn nu. Vad duktiga ni är i år på att resa och upptäcka nya saker, kanske är det ett uppdämt behov av att få komma ut och se sig omkring.
    Allt gott på resan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *