Byn

Lite kul historia från trakten vi befinner oss vid. Östra Björken på sluttningen av Björkberget.

Det var väldigt mycket stigning så El-cykeln kom väl till pass. Loppis var det i byn men inget som lockade. På loppisen pratade vi med en dam som skrivit en bok om byn, hon sa att det var svårt att släktforska där för gårdarna hade inga namn och alla hette Olson, Larson och Person osv. och så hittade vi några cacher också. Bland annat en vid Gammelgård skapad av konstnären Helmer, MasOlle på 40-talet. Det var MasOlle som formgav den första Volvo-bilen 1927 med beteckningen ÖV 4 även kallad Jakob. En öppen bil med fyrcylindrig motor som tillverkades i ca 1000 exemplar. Designen lever fortfarande i det klassiska Volvo emblemet.

Här var också rikligt med fruktträd i sluttningarna.

I Björken tillverkades spinnrockar och pinnstolar det ska ha funnits 40 snickeri i byn.

Björkbergets kaffestuga kom till 1925 öppnades av Buffils Anna en turiststuga på toppen.

Vi har haft en solig skön eftermiddag men till slut fick jag uppsöka skugga. Vi hörde åskan i bakgrunden och såg hur mörk himlen var. Vi fick vi plocka in våra stolar men sen blev kvällen härlig med sol.

En reaktion på “Byn

  1. Hej, och tack för den trevliga pratstunden på flygfältet i samband min flygtur där. Vi har nu förflyttat oss ner till Siljansnäs Camping och testat Siljan som badsjö – helt OK. I morgon åker vi till Västerås.
    Hälsningar
    Inger och Bertil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *