Runt Siljan!

Idag blev det en heldag runt Siljan. Vi var först till Sätergläntan det är en mötesplats för slöjd och hantverk med helgkurser men även längre utbildningar.. En kursgård som lär ut olika hantverk och där man kan förkovra. Men även en hantverksbutik med saker till försäljning.

1 SätergläntanVidare till Tällberg och Klockargården där det var ett antal olika hantverkare som var samlade. Här fick vi några regnstänk på oss annars så har vi haft bra väder.

2 Tällberg

Sågar ut figurer från mynt och tillverkar smycken av dessa.

3 Smyken

Klockargården kaffestuga kunde erbjuda stora goda våfflor (har aldrig sett så stora våfflor förr) och även här hjortronsylt och grädde.

4 Våfla

På väg mot nya mål fick vi uppleva detta. Vi stod stilla med husbilen p.g.a. att en älg rörde sig osäkert utefter vägen. Mötande trafik uppmärksammade inte faran och utan att sakta farten kom de mot oss och älgen det var mycket nära att älgen blev påkörd. Och där står vi som första bil med bara några meter till älgen.

5 Älg

Nittsjö keramik ett av vårt lands äldsta hantverksföretag. Här tar vi udden av Ängelholm och Lergökens vagga. Här har man tillverkat dessa sedan 1896 men troligen tidigare.

6 Lergöken

Klart att vi var till Nusnäs som är synonym för Dalahästen. Och inte har hästarna blivit billigare! Men alltid kul att titta på detta hantverk. Här blev det en ny pins att sätta till samlingen vi har i husbilen.

7 Dala hästar

Och i Mora var det trafikstockning och svårt med parkering som vanlig så här års. Och uttagsautomaterna var ur funktion det blev till att leta efter en fungerande sådan som vi hittade till sist.

På väg tillbaka till Siljansnäs så var vi in till Vika, byn där en gång Moster & Morbror levde.

Ville få ett foto på huset där de bodde det blev så att vi stannade och jag gick ut och pratade med de som var där. Frågade om det var OK att fota. Fick en mycket trevlig kort pratstund med ett barnbarnsbarn till morbror Nisses syster Anna. Som idag är en av ägarna till gården som de har som sommarställe.

Anna var syster till Nisse och det var hennes dotter Birgittas son Robert som jag pratade med och även hälsade på Roberts son Henrik.

Emma Lisa     Emma Lisa 1 Emma Lisa 2 Henrik och Roberts

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

3 reaktion på “Runt Siljan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *