Semestern…….2008

fortsätter på detta tema med tidigare semesterresor!

Semestern 2008 var det ny husbil igen lite större lite tyngre, en Carthago E-line T51. Bli inte förvånade ni som har följt oss på bloggen, vi kör till Norge i år! NCT arrangeras i Lillehammer, som stod som värd för de Olympiska vinterspelen 1994. Träffområdet var olympiaparken, skidstadion ovanför den olympiska hoppbacken. Fina kvarter, våra vänner var kvartersvärdar och vi hade anmält oss så vi hamnade i det området.

Första stoppet på resan blev Morokulien på gränsen mellan Sverige och Norge. Trafikverkets rastplats nedanför Turistinformation, alltid mycket bilar. Namnet Morokulien kom till 1959 i samband med ett radioprogram. Moro på norska är Kul på svenska och där av Morokulien. 
Collage_Fotor

Här har vi träffat våra vänner från nordvästra Skåne några mil innan Lillehammer. Nu följs vi åt de sista milen till träffområdet.

IMG_6440

Stora fina ytor där vi kunde parkera.

IMG_6455 IMG_6601

Invigningen var nedanför hoppbacken. En plats där också turistbussarna avlöste varandra här fick vi trängas med Japaner som for runt med sina kameror. Man tände elden där den en gång tändes vid olympiska spelen. Tillbaka till husbilen gick vi uppför trapporna bredvid hoppbacken…….. det var många! Tur att det var en kiosk när vi kom upp så vi fick varsin glass. Sen var det inte långt att gå till platsen där bilarna stod.

Collage_Fotor IMG_6525

Linbanan gick och var gratis, varför åka när man kan gå!

IMG_6529

Mingel och umgänge och skojigheter hör till. Nu när vi har varit på så många NCT träffar är det många bekanta ansikten.
P7130009

Det Nordiska flaggorna och flaggstänger har Jorun Sörlie gjort av pärlor. Mössorna i de Nordiska färgerna har en finska designat och virkat.Tyvärr kommer jag inte ihåg hennes namn.Collage_Fotor

DSC00025

Maihaugen i Lillehammer är norra Europas största friluftsmuseer, vi var och besökte det tillsammans med Torwald och Maj-Britt.

IMG_6559 IMG_6562 IMG_6566

En vecka går fort och vi fortsatte söder ut, gjorde oss ingen brådska. Skulle möta  upp Terje & Jorun i Finnskogen. Vi hade fått koordinaterna dit så till slut med lite tvekan var vi framme. En fantastisk plats som en gång i tiden var en levande liten jordbruksbyggd. Nu bara sommarhus och på vägen dit såg vi många nybyggda hytter.

IMG_6642

Här på torpet inte långt från svenska gränsen växte Jorun upp. Nu sommarhus tillsammans med övriga syskon. Här tillbringade vi nästan en vecka tillsammans.

IMG_6675

Terje tog med oss på en rundtur in över gränsen till Sverige. Det fanns affärer där man inte kan tänka sig att de ska vara, mitt ute i skogen. Här var de gränshandel på svenska sidan en stor matvaruaffär,  där vi handlade till kvällens grillning.

Collage_Fotor

Handarbetsaffär mitt ute i skogen. Ett eldorado för Birgitta att titta runt och handla.

IMG_6679

När vi satt ute på kvällen kom plötsligt en älg runt vår bil, tyvärr hann vi inte hämta kameran innan den älgade iväg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Foto NÅH

På min 60-årsdag på hösten 2008 körde vi till Torsby Skidtunnel & Sportcenter. Här kan man åka skidor inomhus året om, här finns också ett friluftsområde. Firade födelsedagen med att åka skidor i tunneln tillsammans med Birgitta och vännerna Göran och Kerstin. Kvällen gjorde vi det extra festligt med god matt och annat.

Länk  Torsby Skidtunnel

Ej namngiven 5Måltidens hus, Grythyttan var vi till. Här fick vi guidad tur. Huset representerade Sverige under världsutställningen i Sevillia Spanien 1992. Carl Jan Granqvist fick till det så att huset hamnade här i Bergslagen. Här finns också ett bibliotek med gamla kokböcker b.l.a. böcker som Tore Wretman samlat på sig och som var på väg att säljas på auktion 1997. CJ Granqvist såg till att rädda dem genom att samla in pengar och köpa de flesta och skapade detta bibliotek nu med ca 40 000 böcker.

Restaurangen serverade köttfärslimpa med rårörda lingon supergott. Minns att golvet i serveringen på andra våningen var av gjutjärnsplattor i större format, vilket fascinerade mig.

Länk Måltidens hus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto BBH

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

2 reaktion på “Semestern…….2008

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *