Helsinborg

20161128_134418 (2)

Färjorna går var tjugonde minut dygnet runt och i alla väder mellan Helsingborg och Helsingör. Ungefär 8 miljoner passagerare färdas de 4 kilometer över sundet. Det gör Helsingborgs hamn till en av världens största färjehamn.

Hamnen invigdes av Oskar II 1891 de första järnvägsfärjorna kom igång 1892 med sju turer om dagen. Färjorna gick kanske inte regelbundet under första världskriget på grund av kolbrist.

1931 började första bilfärjan trafikera sundet den tog 13 bilar på fördäcket.

Under andra världskriget var turerna betydligt mer oregelbundna kanske bara 2 – 4 turer i veckan och mera riskabla på grund av minor som flöt runt i sundet. Efter kriget ökade trafiken och passagerare antalet.

Något som det pratades mycket om  när vi flyttade till Helsingborg var att “tura”. Det innebär att man åker fram och tillbaka med färjan på sunder Det festades nog rätt rejält i gångna tider på färjorna. Minns när vi var nere första gången för att göra oss bekanta med jobbet så var vi över sundet till Danmark. De som var från Helsingborg  frågade oss med det samma vi kom ombord vad vi ville ha att dricka på överfarten. Det hade vi inte mer än smakat på när båten lagt till i Danmark. Här lärde vi oss att det var snabba ryck som gällde. Nu under åren här i Helsingborg har jag/vi turat på lunchen även kvällar och på deras julbord som serveras ombord. Trevlig form att umgås på är turandet.

Hamnen har byggs ut och om åtskilliga gånger genom åren. Och idag trafikeras sundet av Sundsbussarna, HH-Ferries, Scandline

20161128_135235 (2)

Ingen tomteluva på Kärnan i år.

20161128_135316 (2)

Vindvisaren vid inloppet till hamnen är en singnalanordning som sattes upp på 1870-talet. Som stöd för segelsjöfarten och stöd för navigering på Kattegatt. Runda skivan visar vindriktningen i Varberg, triangeln vindstyrkan.  Är triangeln svart är det svag vind, om det visar en vit cirkel så är det upp till 12 sekundmeter är det tre vita över 21 sekundmeter.

20161128_140922 (2)

Inloppet till marinan i Norra Hamnen.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

9 reaktion på “Helsinborg

    • Ska villigt erkänna att jag tittar nog mest på färjorna ÅKER bron till vår dotter i Danmark.
      Gillade inte deras prissättning låg och bra på vintern MEN sommaren skyhöga priser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *