Helsinborg

20161128_134418 (2)

Färjorna går var tjugonde minut dygnet runt och i alla väder mellan Helsingborg och Helsingör. Ungefär 8 miljoner passagerare färdas de 4 kilometer över sundet. Det gör Helsingborgs hamn till en av världens största färjehamn.

Hamnen invigdes av Oskar II 1891 de första järnvägsfärjorna kom igång 1892 med sju turer om dagen. Färjorna gick kanske inte regelbundet under första världskriget på grund av kolbrist.

1931 började första bilfärjan trafikera sundet den tog 13 bilar på fördäcket.

Under andra världskriget var turerna betydligt mer oregelbundna kanske bara 2 – 4 turer i veckan och mera riskabla på grund av minor som flöt runt i sundet. Efter kriget ökade trafiken och passagerare antalet.

Något som det pratades mycket om  när vi flyttade till Helsingborg var att “tura”. Det innebär att man åker fram och tillbaka med färjan på sunder Det festades nog rätt rejält i gångna tider på färjorna. Minns när vi var nere första gången för att göra oss bekanta med jobbet så var vi över sundet till Danmark. De som var från Helsingborg  frågade oss med det samma vi kom ombord vad vi ville ha att dricka på överfarten. Det hade vi inte mer än smakat på när båten lagt till i Danmark. Här lärde vi oss att det var snabba ryck som gällde. Nu under åren här i Helsingborg har jag/vi turat på lunchen även kvällar och på deras julbord som serveras ombord. Trevlig form att umgås på är turandet.

Hamnen har byggs ut och om åtskilliga gånger genom åren. Och idag trafikeras sundet av Sundsbussarna, HH-Ferries, Scandline

20161128_135235 (2)

Ingen tomteluva på Kärnan i år.

20161128_135316 (2)

Vindvisaren vid inloppet till hamnen är en singnalanordning som sattes upp på 1870-talet. Som stöd för segelsjöfarten och stöd för navigering på Kattegatt. Runda skivan visar vindriktningen i Varberg, triangeln vindstyrkan.  Är triangeln svart är det svag vind, om det visar en vit cirkel så är det upp till 12 sekundmeter är det tre vita över 21 sekundmeter.

20161128_140922 (2)

Inloppet till marinan i Norra Hamnen.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

9 reaktion på “Helsinborg

    • Ska villigt erkänna att jag tittar nog mest på färjorna ÅKER bron till vår dotter i Danmark.
      Gillade inte deras prissättning låg och bra på vintern MEN sommaren skyhöga priser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *