Blev bra ändå

Stannade till i Nora för att se och kanske åka med Veteranjärnvägen. I år kör man bara på helgerna i sommar. Det fick bli en promenad vid spåren istället på stationsområdet.  Området såg tråkigt ut det var så igenväxt på bangården och många vagnar och lok var i bedrövligt skick. Turistinformationen är inrymd i stationsbyggnaden.

Redskapsvagn behövs säkert, mycket var i dåligt skick.

Lokstallarna ett gammalt litet SJ- lok väntar på att bli kört åt något håll

Pershyttan,  kanske Sveriges bäst bevarade bergsmansby. Pershyttan med anor från 1300-talet här har man framställt järn i 600 år. Var i drift fram till 1967 då den stängdes. En behaglig promenad blev det i omgivningen bland slagghögar, gruvschakt och byggnader. Har guidade visningar på sommaren. Här kan man komma 45 meter ner under marken i en av gruvorna.

 

Stånggången förmedlade kraften från vattenhjulen till pumpar och hissanordningar i gruvan. Var i drift från 1684 till början av 1930 då den ersatts av El drift. Här ser vi en rekonstruktion av en Stånggång 200 m lång.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

En reaktion på “Blev bra ändå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *