Blev bra ändå

Stannade till i Nora för att se och kanske åka med Veteranjärnvägen. I år kör man bara på helgerna i sommar. Det fick bli en promenad vid spåren istället på stationsområdet.  Området såg tråkigt ut det var så igenväxt på bangården och många vagnar och lok var i bedrövligt skick. Turistinformationen är inrymd i stationsbyggnaden.

Redskapsvagn behövs säkert, mycket var i dåligt skick.

Lokstallarna ett gammalt litet SJ- lok väntar på att bli kört åt något håll

Pershyttan,  kanske Sveriges bäst bevarade bergsmansby. Pershyttan med anor från 1300-talet här har man framställt järn i 600 år. Var i drift fram till 1967 då den stängdes. En behaglig promenad blev det i omgivningen bland slagghögar, gruvschakt och byggnader. Har guidade visningar på sommaren. Här kan man komma 45 meter ner under marken i en av gruvorna.

 

Stånggången förmedlade kraften från vattenhjulen till pumpar och hissanordningar i gruvan. Var i drift från 1684 till början av 1930 då den ersatts av El drift. Här ser vi en rekonstruktion av en Stånggång 200 m lång.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

En reaktion på “Blev bra ändå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *