Första resan söder ut

Första övervintringsresan söder ut gjorde vi 2011 – 2012 till Spanien. Slutade min anställning till NY-år 2010 hade passerat 62 år:s dagen på höstkanten. Birgitta var redan hemma sedan några år så vi var fria att göra vad som föll oss in. 

Vi började att planera övervintringen med att kolla av vad vi behövde åtgärda. Huset är mera som en lägenhet man låser och larmar. Vi hade köpt en större brevlåda med lås många som reagerade på storleken,( Nu har alla stora brevlådor) och samtidigt fick vi dekaler “Ingen Reklam Tack” . Vi förlitade oss på våra barn att de kunde titta till hus och tömma brevlådan. Nu skulle det inte komma så mycket i den. Ordnade med autogiro, E-faktura, avbeställde internet och tidning, sa upp fasta telefonen. Kollade våra Pass så de var giltiga beställde BroBizz beställde det blå kortet Europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) Det ger oss rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder.  Vi köpte även reseförsäkring på Läns Försäkringar, grönt kort till bilen och pensionärsintyg som pensionär som resa till Spanien behöver ett särskilt pensionärsintyg som komplement till ditt europeiska sjukvårdskort. Efter som vi inte fyllt 65 år och inte tog ut allmän pension och inte hade uppnått åldern. Köpte ny GPS en Garmin och uppdaterade den innan resan med senaste utgåvan av kartor. Kartor var inget som vi ville släpa på, hade PC,n som var installerad med AutoRoute som fanns då. Vi hade beställt CampingCard ACSI men det levereras inte innan vi körde iväg. Vi fick förlita oss på det jag hade i min dator en enda ställplatslista och det var huvudsakligen Tyska platser och inte mycket att välja på i övriga Europa.

Vår hund Lilla My som bara var något år gammal skulle med på resan. Till henne hade vi ordnat med pass och alla nödvändiga sprutor som behövdes. Kostade 2680 kr att få till det så hon var godkänd för resan. Lilla My skulle också ha mat vi köpte en stor säck, var osäkra på om vi skulle hitta något foder som hon gillade i Spanien.  Birgitta & jag tog inte med oss så mycket proviant lite Kaffe Zoéga vad ja minns. 

Resans början Fredag 28 Oktober. Varit runt till våra barn och hälsade på innan vi lämnade Sverige.  Yngsta dotter med familj bor i Köpenhamn där tänkte vi stanna över natten på Sjælør Boulevard som gatan heter där lägenheten låg. De var i full gång med renovering av lägenheten bytta fönster och altandörrar, målat och just den här dagen slipades golven och såpades. Så det fick bli att vi träffades i husbilen och så gick ut på restaurang tillsammans med dem. Vi valde att körde ner till Dragör där vi stod över natten. 

Resan gick över broarna i Danmark  och vidare till Flensburg i Tyskland. Redan där hade vi problem att hitta någon plats att stanna på. Körde vidare kom till en liten by som heter Schafflund såg ett värdshus och en stor parkering. Här svängde vi in frågade om det var okej att stå på parkeringen. Inga problem fem Euro, vi har stort bröllop ikväll informerade hon oss så vill ni ha lugne och ro parkera längst ned på planen.   

Resan gick vidare till färjan över Elbe  i Glückstadt, ingen väntan på färjan och överfarten tog ca 20 minuter. Hittade Ställplats i Wischhafener, inte långt från där färjan kom i land. Här kunde vi tömma och fylla vatten sov got den natten. Vidare på  vår resa, GPS:en har fungerat alldeles utmärkt.  Körde vidare dagen där på hittade en ställplats i Mendig N 50.3766 E 07.28434  Brauersrase. Där fanns El, tömning och vatten. Dagen där på blev det inte så långt vi körde. Hittade en ställplats i Millery N 48,81582  E 06,12723. Vi blev 4 bilar till kvällen. Vidare genom landskapet nu är vi i Frankrike många små trånga byar med gråa hus. Vi kom in i ett vindistrikt, Bourgundy, och ett samhälle, Vougeot,. Hittade en parkeringsplats i byn på ett torg 47,17527  N 04,96350 E där vi kunde stå över natten.  Minns att vi fick stanna och försöka vända inne i byn det blev för trångt att komma fram med husbilen.

Regn och det tilltog i styrka och vi kom ut på A75 gratis motorväg >1000 m höjd. Var skulle vi stanna till natten. Här klättrar vägarna uppför bergen, var först in till Sain-Flour men hittade ingen lämplig plats. Körde till ett par campingar men de var stängda. Vi kom till byn Ruynes-en-Margerde här var i skyltat för husbilsplats och tömning i byn men det vara svårt att hitta i detta väder. Stannade vid kriksmomentet i byn  Ruynes-en-Margerde 45,00193  N 03,22304 E.  Regn och åska hela natten inget kul att ta kvällspromenad med Lilla My.  På morgonen när jag tittade ut så låg ställplatsen på andra sidan torget. Efter sedvanligt bestyr på morgonen körde i vidare ut på A75

Stora regnmängder och stora områden översvämmade i Frankrike och avstängda avfarter.

Körde A75 som var gratis men över Millaubron (Viaduc de Millau) fick vi betala10 Euro. Millaubron var när den byggdes världens högsta vägbro, vad avser den totala konstruktionshöjden där en av pylonerna är 343 meter hög

Stannade vid ett köpcenter i Narbonne för att proviantera. Hade dålig koll på plats för kvällen var vi skulle stanna klockan var sen eftermiddag. På parkeringen mitt i mot oss står två husbilar och här fick vi tips på plats. Vilken härlig känsla det var att komma fram till Medelhavets och sandstrand. Nu står vi parkerade vid Medelhavets strand på Leucate Plage och Lilla My har fått springa av sig på stranden. 5/11 Vi stannade en dag till här vid Leucate Plage. På förmiddagen tvättade jag av bilen och putsade rutorna.

Vaknade på morgonen tidigt gick ut med Lilla My i ösregnet. Kom iväg men upptäckte att vi var på väg mot Andorra. Vi stannade och ställde om GPS och vände. Hade fått tips om en ställplats i Barcelona men hittade inte den. Vi var på plats som man nog ska akta sig för att vara vid i den staden, hade alldeles fel koordinater. Vi tog oss fort ut ur området och Barcelona. Körde kustvägen till Sitges letade plats kom ned i centrala delarna av staden. Här kan vi nog gena genom stan men!  Kom in på  små små gator och vad händer….. ja, det som inte får hända. Stöter emot en parkerad bil på en supertrång gata med mycket hög trottoarkant. Repade en bilen och ett positionsljus gick sönder och repor på vår. Hur får man tag på Polisen, kallade på ett yngre par som gick på torget, som kunde hjälpte mig att ringa. “Genväg blev sen väg”

Varför var vi i Sitges skulle finnas en ställplats som vi inte hittade. Det bli en mycket stor camping istället. Birgitta och jag var ute på kvällen och såg oss omkring. Och vad händer jo, vi hittade inte tillbaka till husbilen. Ja, skratta ni! Vi fick gå till receptionen och fråga och blev hemskjutsade, tur att vi hade passen i innerfickan som bevisade att vi hade tagit in där.

Körde rätt tidigt från campingen.   Stannade till Carrefour i Tarragona en jätteaffär som har allt. Vädret har varit sol, 22 grader varmt så nu kan vi inte klaga. Nu är det apelsinträd och olivträd man ser efter vägen.  Nu får vi göra oss hemmastadda här i Peñíscola. Kom till camping EDEN det var så många som hade pratat och skrivit om den. Vi stannade i tre veckor vi hade trevligt och såg oss omkring. Här i Peniscola har vi träffat både gamla och nya bekantskaper även släkt om så långt ut i släktled.

Behöver ta reda på var man kan hitta var vi kan ta PK-prov (INR). Fått förslag på Apotek och det finns även en kommunal sjukstuga fått tips på en stad 5 km från oss också.  Det blev kommunal sjukstuga men lång väntan och lite krångligt men vi fick resultatet och det var det vi ville ha.

Vi trivdes i Peñíscola med sin närhet till stranden. Missa inte gamla delen av staden  om ni kommer där.

Skiftande väder men bra kläder har vi med oss!

Men så var det tid att köra vidare söder ut mot Benidorm. Stannade i Albir där vi hittade  ställplats  Los Limbos där stannade vi i 37 dagar. (Ställplatsen stängdes av myndigheterna finns inte idag mer)

Kan komma fortsättning!

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

4 reaktion på “Första resan söder ut

  1. Bra jobbat av er. Själva skulle vi inte klara av det. Min Birgitta är rastlös redan på lördags eftermiddagen, när vi åker ut en helg. Hela familjen har dessutom jobbat tillsammans under alla år som gått. Jag skulle inte heller klara av att vara borta så länge. Var rädda om er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *