Nimis

Nimis på Kullaberg, nordvästra Skåne, Lars Vilks “mästerverk” var länge sedan jag besökte. På morgonen packade jag ryggsäcken med vatten och äggmackor, kom iväg vid tio tiden.  Det är lite drygt tre mil hemifrån Ödåkra (Helsingborg) till Himmelstorp där man kan parkera. Där var det redan välbesökt hittade en lucka i kanten av parkeringen. Har nog aldrig sett så mycket bilar där tidigare.

Himmelstorpsgården har varit hembygdsgård sedan 1953 huslängorna är sedan 1700-talet. Förr om åren har det varit kaffeservering där man kunde sitta ute i trädgården på baksidan och njuta. Men det kanske återkommer ett annat år. Himmelstorpsgården är känd från TV-serien “Kullamannen” på 1960-70 talet

Det finns inga skyltar vid parkeringen eller vid Himmelstorp inte förrän man gått ett stycke in på stigen bakom gården så dyker det upp ett stort N målat på ett träd.

Stigen ner är av skiftande karaktär så det gäller att se var man sätter sina fötter. Vi har sett damer i högklackade skor som tänkt gå ner, det kan de glömma, det går inte. Rörelsehindrade göre sig heller inte besvär.

När man är nere vid Nimis, som är byggt av drivved och plankor, som har burits ner dit. Mycket spik har det gått åt till detta konstverk. Bara att komma på att börja bygga på detta är ett konstverk det är stort. Sedan att tro att det skulle bli en så publik plats som det blev.

 Är så fint och rofyllt nu smakade det bra med medhavd smörgås.

Bara att se sig omkring och titta på de som klättrar och badar i Skälderviken.

Arx ett annat konstverk av Vilks. Byggt av sten och cement. Ligger bredvid.

Vägen tillbaka är dubbelt jobbig uppför uppför bland stenar och rötter. Men efter avslutad vandring kan man känna sig både stolt och nöjd för en prestation är det att klättra där.

Första gången vi var där i början på 80-talet sa ett av våra barn “Varför visar de inte så här roliga barnprogram på TV” På den tiden fick man hålla i ett rep när man klättrade ner och upp. Nimis började längre ner på den tiden.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

5 reaktion på “Nimis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *