Biodling/sysselsättning

Ska bli kul att följa sonen med familj nu när de sätter upp bikupor och blir biodlare.  Inte bara i LEGO-form!

Utrusning har införskaffats. Patrik hade turen att få tag på bra begagnade kupor av nyare datum där man hade slutat med bin. I butiken för biodling har de införskaffat det som behövs bislöja, kupkniv och rökpust.  Jag (pappa) hade kvar lite saker från min tid som biodlare rökpust och kupkniv och lite annat.

Det var början av 80-talet som jag var sysselsatt med biodling. När vi fortfarande bodde Östergötland. Slutade med bin när vi flyttade till Skåne.

Jag gick kurs på Vreta lantbruksskola om biodling. Var också själv engagerad föreningen och styrelsen i biodlarföreningen på Vikbolandet.  Biodling har funnits i skäkten sedan 1940 en bror till min pappa som var engagerad  i styrelsen och var del i bildandet av den föreningen som är idag på Vikbolandet.  Biodlingen på Vikbolandet sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den första dokumentationen om biodling är från 1686. Min systers svärfar farbror Sigvard (som man sa) var en av proffs odlarna när jag startade upp och var min mentor. Vi var ett sammansvetsat gäng som hjälpes åt med allt som behövdes. Startade tillverkning av bikupor snygga staplingsbara och gjorde utrustning för att ta hand om vax och rengöring av ramar.  Även drottning odling i skärgården. Man kan säja att det var ett generationsskifte i föreningen när jag startade. Lördagen den 1 juli 2017 firade föreningen 100-års jubileum, med en biodlingsdag för allmänheten. Vi hade möjligheten att vara på plats den dagen på deras förenings bigård. Föreningen är aktiv idag med drygt 70 medlemmar varav drygt 40 är aktiva biodlare idag.

Ett axplock bilder som berättar min tid som biodlare. Första slungning gav 5,6 kilo samma dag som min yngsta dotter kom till värden med just den födelsevikten 5,6 kg.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *