Biodling/sysselsättning

Ska bli kul att följa sonen med familj nu när de sätter upp bikupor och blir biodlare.  Inte bara i LEGO-form!

Utrusning har införskaffats. Patrik hade turen att få tag på bra begagnade kupor av nyare datum där man hade slutat med bin. I butiken för biodling har de införskaffat det som behövs bislöja, kupkniv och rökpust.  Jag (pappa) hade kvar lite saker från min tid som biodlare rökpust och kupkniv och lite annat.

Det var början av 80-talet som jag var sysselsatt med biodling. När vi fortfarande bodde Östergötland. Slutade med bin när vi flyttade till Skåne.

Jag gick kurs på Vreta lantbruksskola om biodling. Var också själv engagerad föreningen och styrelsen i biodlarföreningen på Vikbolandet.  Biodling har funnits i skäkten sedan 1940 en bror till min pappa som var engagerad  i styrelsen och var del i bildandet av den föreningen som är idag på Vikbolandet.  Biodlingen på Vikbolandet sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den första dokumentationen om biodling är från 1686. Min systers svärfar farbror Sigvard (som man sa) var en av proffs odlarna när jag startade upp och var min mentor. Vi var ett sammansvetsat gäng som hjälpes åt med allt som behövdes. Startade tillverkning av bikupor snygga staplingsbara och gjorde utrustning för att ta hand om vax och rengöring av ramar.  Även drottning odling i skärgården. Man kan säja att det var ett generationsskifte i föreningen när jag startade. Lördagen den 1 juli 2017 firade föreningen 100-års jubileum, med en biodlingsdag för allmänheten. Vi hade möjligheten att vara på plats den dagen på deras förenings bigård. Föreningen är aktiv idag med drygt 70 medlemmar varav drygt 40 är aktiva biodlare idag.

Ett axplock bilder som berättar min tid som biodlare. Första slungning gav 5,6 kilo samma dag som min yngsta dotter kom till värden med just den födelsevikten 5,6 kg.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *