Storksläpp vid Hemmestorps mölla

Igår lördag den 29/7 2022 var vi på Storksläpp vid Hemmestorps mölla. Över 1000 personer hade tagit sig dit, fint väder med lite lagom vind. Vi tyckte det var bäst att Lilla My var kvar i husbilen och då är det bra att det inte är för soligt.

Hägnet som ligger vid Hemmestorps Mölla byggdes 1991 och utökades 2001. Det ligger i naturreservatet Klingavälsåns dalgång. Det var i det området storkarna höll sig kvar längst innan storken utrotades. 1954 var sista året det fanns stork i Sverige.

Fanns både försäljning och information, vi blev bjudna på  kaffe och kaka  som ingick i inträdesavgiften 100 kr/pers. Tips promenad med många intressanta frågor som vi fick förklarade på vid varje station.

Mycket information om verksamheten som till stor del är ideell arbets insats. Nordens Ark i Bohuslän är också med i Stork projektet.

Många fria storkpar har under årens lopp häckat på gården och runt Klingavälsåns dalgång. Ett storkpar stod i boet och höll uppsikt. När vi har varit i Portugal där många storkar övervintrat såg vi många sådana bon, till och med på köpcenters skylt hade de lyckas att bygga sitt bo.

Här har de kommit ut i friheten, många tog till vingarna direkt medan några avvaktade. Nu är det meningen att de ska blanda sig med de fritt flygande storkarna och så småningom flytta söder ut. Och så småningom komma åter hem och bilda nya familjer.

Måste ha varit en härlig känsla när de komma upp i luften och få luft under vingarna. Alla storkar som släps ut är ringmärkta, några t.o.m med en GPS sändare fäst på benet och som ger en signal varje dag. Då kan man följa deras resa och se var de hamnar i Norra Afrika eller Algarve eller bara i norra Tyskland.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

3 reaktion på “Storksläpp vid Hemmestorps mölla

  1. Så häftigt med storksläpp! Här uppe i Västergötland går vi nöja oss med kosläpp på våren.
    Det känns så bra om ideella krafter kan rädda många arter och vi tycker Nordens Ark gör ett jättefint jobb.

  2. Intressant med Storksläpp, har aldrig hört talas om. Föder dom upp storkar och sedan släpper ut dom? Har bara sett storkar på hustak osv i Frankrike.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *