Varnhem

Varnhem och trakten där omkring var ett mål på vår resa.

Hittade App:en Kulturväg Skaraborg. Landet mellan Vänern och Vättern har vi inte stannat i tidigare eller utforskat nej vi har inte varit så mycket i det området av vårt land. Varnhem har funnits på önskelistan nu blev det av att vi stannade. Vi har bestämt att vi får göra något mera besök i dessa trakter. Nu besökte vi Varnhem Kloster körde också på  Vallevägen  Värdens Vackarste Väg  kan läsa i turistbroschyrer ett härligt böljande landskap där man kan göra många stopp på vägen. För oss blev stoppet för dagen vid Eggby kyrka där vi stannade för natten.

Varnhem klosterkyrka har varit på vår önskelista länge nu äntligen kom vi dit. Varnhems kloster var ett katolskt cistercienskloster för munkar i Varnhem, Västergötland, grundat 1148 av munkarna från Alvastra kloster i Östergötland.

Jan Guillous roman serie om Arn Magnusson  en serie som har fängslats mig. Arn växer upp i Varnhems kloster där han får sin livsbildning av de kunniga och skickliga munkarna. Broder Guillbert lär honom allt om att hantera svärdet och …

Klosterkyrkan är öppen för besökare, är idag Församlingens huvudkyrka med gudstjänst söndagar.

Klosterruinen

Klostermuseet med Munkens bokhandel.

Kata gården. Vid sidan av parken till Varnhemskloster på kullen finns spåren av  en kristen vikingarna kyrka redan på 900-talet.

.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

2 reaktion på “Varnhem

  1. Nu har ni verkligen varit i mina hemtrakter! Jag bodde i fina Varnhem i nästan 30 år och i klosterkyrkan har jag döpt två av mina barn och firat massor med skolavslutningar och luciatåg! Det är verkligen en av mina absoluta favoritplatser och det finns en kort vandring bakom kyrkan, Rosenstigen, som är så vacker, speciellt på våren när vattnet forsar på kalkhällarna i bäcken och man sedan kommer till en gammal stenbro vid en kvarn.
    När de grävde ut kullen vid Kata gård var det publika grävningar så vi var ofta där och tittade. Hade ni slängt iväg en liten kommentar kunde vi kanske mötts. Det här blev en lång kommentar, men jag kan nästan inte sluta lovorda Vallebygden som resmål (speciellt på våren)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *