Söderköping.

Vi hade ett speciellt ärende att köra till Söderköping denna här gången. Min syster och en kusin bjöd in oss kusiner på Söderköpings brunn. Vi har haft återkommande kusinträffar genom åren. De hade spikade en alldeles perfekt dag för den, lite för varmt tyckte några.

Bilder från fina Söderköping.

Under 1100- och 1200-talen växte staden kraftigt och kom att bli en betydande handelsplats. Under decennierna kring sekelskiftet 1300 var staden också ett maktcentrum av rang, jämbördigt med Stockholm. Här byggdes kyrkor och kloster, här kröntes en kung och två drottningar och hit kom stormän från hela landet inför viktiga möten. Här förlades ett Franciskankloster till staden 1235, och staden kom att ha en tre kyrkor uppförda under 1200-talet och ett mynt hus

Morden tid: Söderköping fick åter en viss betydelse genom Söderköpings som blev brunnsort omkring 1719 på Sankta Ragnhilds källa, som har medeltida anor. Söderköpings brunn numera ett konferenshotell. Genom byggnadsprojektet Göta Kanal på 1800-talet. Under 1800-talet byggdes även en järnväg som har varit en viktig faktor för utvecklingen av Söderköping. Järnväg är nedlagd sedan länge. Söderköping har förblivit en småstad och är idag ett välbesökt turistmål tack vare sin idylliska miljö

Söderköping förknippas oftast med Göta Kanal och Smultronstället.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

5 reaktion på “Söderköping.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *