In i Sverige

Körde in i Sverige vid Karesuando. Där blev ett kort stopp med fika och så plockade vi några cacher. Alltid en påminnelse av första gången jag var där och hälsade på en bekant som var lärare på sameskolan. Som före 1977 var nomadskola där eleverna bodde. 

20150714_121100

Idag tittade vi på prästen Lars Levi Laestadius s.k Pörtet som användes som bostad och samlingslokal. Där man startade en religiös väckelserörelse bland samerna, laestadianismen. Samernas brännvinsmissbruket höll på att förstöra den samiska kulturen/samhället ekonomisk och till sociala misären.

20150714_122126

http://www.samer.se/1208

Nu på vår resa stannade vi till på en camping i Norge som också används som boplats av laestadianismen vid sammankomster. Vi träffade dessa som jag frågade om jag fick fotografera och som var kläda i traditionsenliga dräkter.

Ej namngiven 2

Här där “Sveriges nordligaste allmänna väg” tar av från väg 45 tog vi en cache

20150714_125854

I kväll står vi på camping i Gällivare och i morgon bitti har vi bokat tvättstugan. Sen far vi vidare på 45:an söderut. Får se var vi hamnar.

 

5 reaktion på “In i Sverige

 1. Verkligen en speciell miljö där uppe i norr. Jag hajade till på bilden med samerna med förvrängda ansikten, såg mycket märkligt ut. Ville de absolut inte synas på bild?

  • Elisabeth
   Jag bytte bild till originalet. Utan att avmaska ansiktena. Du har rätt ser lite läskigt ut.
   Jag har deras tillstånd att fota dem.
   Nisse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *