Semestern…….2005

fortsätter på detta tema med tidigare semesterresor!

Nu ska vi öster ut på Nordisk Camping Träff till  Karleby i Finland (NCT Caravan Clubb). Som ligger vid Östersjökusten i Finland, höjd med Umeå i Sverige . Färja beställd sedan tidigare, Finnlink från Kapellskär till Nådendal.  Var bara att ställa sig i färjekön. Första gången vi såg ryska registreringsskyltar på bilar. Väl på färjan väntade det mat och en hytt och lite sömn blev det för vi skulle upp tidigt till frukost innan vi angör hamnen och ska köra av färjan.Collage_Fotor

Från Nådendal körde vi till Helsingfors. Vi var så trötta efter färjeturen, vi kom tidigt iland, så vi stannade och sov några timmar innan Helsingfors.Tog in på en camping och åkte tåg in till stan. Strosade runt i stan och såg oss omkring vi tog också en tur med sightseeingbussen till Tempelplatsens kyrka, speciell arkitektur och insprängd i berget. Den stora vita domkyrkan vid Senatstorget. Stora ytor och trappor och det äldsta huset som finns i Helsingfors som inte branden tog år 1809Collage_FotorFärden fortsatte till Lahtis som är känd som en sportstad. Det var full aktivitet i hopptornen fast det var sommar. Torghandeln var lite speciell piroger och så det finska brödet kalakukko med inbakad fisk i mitten. Vilket vi senare blev bjudna på av Kerstin och Göran.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA Foto NÅH

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA Foto NÅH

Vi fortsatte till Karleby där NCT träffen skulle vara. Träffade flera svenskar och finländare i kvarteret där vi parkerade. Var med på sedvanlig invigning av träffen. Vi hade också anmält oss till en utflykt i skärgården och till Jakobstad.

Ej namngiven 1

Collage_Fotor

Efter träffen fortsatte vi upp efter kusten i Finland mot Uleåborg (Oulu) och vidare till Rovaniemi. Tomteland upplevde vi mest som en turist fälla. Det här året passerade vi polcirkeln i tre nordiska länder.

Collage_Fotor

Vi körde in i Sverige vidare till  Malmberget och Kiruna där jag var ner i gruvan. Här var det stövlar och hjälm som gällde. Minns att vi fick varsin ficklampa också. Bussen stannade på en plats och stängde av motorn och släckte ljuset och då blev det kolsvart. Guiden uppmärksammade oss på att det var nödvändigt att ha ficklampan om vi måste gå ut ur gruvan. Blött, skitigt och mörkt var det i gruvgångarna. I  Aitik  Sveriges största koppargruva var det maskiner av det större formatet. De körde skytteltrafik på vägarna upp till tömningsstationen. Det är inte bara koppar man bryter, man utvinner en del silver, bly och guld också.

Collage_Fotor

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA Foto NÅH

Lappstaden i Arvidsjaur, en samling kåtor och härbren som används av samerna vid kyrkliga högtider. Sista helgen i augusti vart år har man storstämningshelg.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA Foto NÅH

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA Fopto NÅH

Upp i fjällvärlden och även en sväng in i Norge.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA  Foto NÅH

Collage_Fotor

Vykort har vi försökt att skicka när vi är ute på resor.

Collage_Fotor

Här passerar vi gränsen till Sverige på någon mindre väg någonstans norrut i landet. Mycket har vi sett och upplevd på resan genom de tre nordiska länderna Sverige, Finland och Norge

Ej namngiven 2

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

3 reaktion på “Semestern…….2005

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *