Så minns jag

Televisionen 60 år

Så här minns jag början av televisionen 1956. Jag hade börjat skolan och t.o.m gått några terminer.  Hemma var inte TV prio ett, det tog många år tills vi köpte en apparat. Själv var jag 8 år när teven startade officiell med sin första kanal. Inte minns jag att det var prat om Tv hemma. Första gångerna var att man stannade vid ett skyltfönster och tittade, ofta var det högtalare också så man hörde ljudet där man stod utanför. Första gången i ett hem var nog hos en kamrat där TV:n stod  emot väggen i ett hörnrum. Mitt på golvet stod två fåtöljer med ett rökbord emellan. Sonen i huset och jag fick sitta på golvet när vi tittade på TV. Då var det nog Bröderna Cartwright. När de sände Kvitt eller Dubbelt /10 000-kronors frågan var vi ofta till en familj som bodde på St Persgatan  (Norrköping), minns att rummet var litet och där var mycket folk, två rader med stolar där de vuxna satt och vi barn fick stå längst bak eller sitta/ligga på golvet. Minns också att många TV-apparater hade jalusi eller dörrar med lås på, så att inte barnen i familjen skulle titta på vad som helst.(Det fanns i och för sig inte mycket att titta på).

TV i skolan minns jag knappt, bara en hög ställning på hjul som TV- apparaten stod på och som drogs in i klassrummet. Jag kommer inte ihåg vad vi tittade på. En lärare som vi hade var mycket tekniskt intresserad och radioamatör, han hade  ett uttag (110V) i sin Sabb 92 till rakapparaten. Detta var i skarven 50 – 60 talet. Tillsammans med honom byggde jag en kristallmottagare. Köpte själv delarna hos Mandins Radio på Kungsgatan (Norrköping) och i slöjden byggde jag  ett skal i Plywood. Det blev en helt fungerande radio med hörlurar. I skolan skulle man ha prao/praktik, jag gillade slöjd och jag skulle få vara på ett snickeri. Där var jag bara en timma bland damm och sågspån. Vägrade att gå tillbaka dit. Då fick jag erbjudande att prao/praktisera hos en Radio -TV reparatör, Kungs Radio (på Kungsgatan i Norrköping). Där blev jag kvar, kanske inte så mycket hjälp i verkstan mera i vägen.

Detta utvecklades till att jag blev hjälpreda,  jobbade där efter skolan även lördagar som springsjas, nu är vi på 60 talet  63 – 64. Det var så TV:n kom hem till oss. Ibland togs det tillbaka en apparat av olika anledningar och det var just en av dessa vi köpte hem till oss en DUX.

Ej namngiven 2

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

10 reaktion på “Så minns jag

  1. Som 70-talister har nästan mina ägare svårt att tänka sig ett liv utan tv:n.. 🙂 Deras tankar är mer att internet inte fanns då de var små så på den tiden fanns riktiga vänner och inte bara datorvänner..

    • Jag kan säja så att och lyssnade på gammal (90år) släkting i början på 60-talet. Berättade om telegrafen första bilen i trakten mm.

  2. Oj, så mycket minnen hade jag inte att skriva om. Vad kul att det kommer fram. Jag minns mest att mamma var arg, när jag köpte tv. Jag vet inte om jag minns fel, men visst var det mycket krigsfilmer på sena kvällar. Jag var nästan rädd att gå hem från granngården i mörkret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *