Öland

Den här gången på norra delen, här har vi inte varit så många gånger. Undantag är Borgholms slottsruin och Solliden som vi har besökt tidigare. Aldrig varit på Böda Camping, för stort för oss. Väljer i stället små campingar och ställplatser så även den här gången.

Källa gamla kyrka och Byarums raukar några av Ölands turistattraktioner.

Nu har vi kört längre norr ut och stannat på platser som vi tyckt varit intressant. Körde helt utefter kustlinjen norr ut, när vi kom till Byxelkrok så stannade vi för dagen. Fick en härlig lugn eftermiddag utanför husbilen. Säsongen har inte börjat riktigt än men det fanns ändå mycket att välja på bland bodarna i hamnen. Ställplatsen i Byxelkrok 140 kr fina faciliteter  och serviceplatta.

Strand nära ställplatsen i Byxelkrok.

Vi fortsatte efter frukost mot Fyren Långe Erik, Ölands norra udde en 32 meter hög fyr byggd av kalksten. Vidare efter kafferast vi har inte gjort oss någon brådska  idag, så vidare till Trollskogen ett naturreservat på östra sidan av ön. Här tillbringade vi några timmar i Naturrum och med att titta och lära och så promenad på 4,5 km slingan, Lilla My och jag.

Öländsk kalksten har brutits i mer än 1500 år.

På promenad i Trollskogen, den östra sidan var stranden belagd med klappersten och vindpinad skog. Skonaren Swiks från Åland som förliste 1926 i en storm ligger här på stranden.

Trolleken troligen 900 år gammal

Västra sidan mera tät skog och ängsmark.

Här finns också Böda Skogsjärnväg som idag är museijärnväg. Museijärnvägen kör man sommartid med ånglok, diesellok om det är brandrisk i naturen. Bilden visar ändstationen på banan. Ölands järnväg gick till Böda som var ändstation, så skogsjärnväg kom till för att få timret till sågverket som låg i lagunen som har en djupränna ut i Östersjön. Ölands järnväg lades ned 1961.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

6 reaktion på “Öland

    • Var förbi Restaurangen du brukar besöka men våran tidplan stämmer inte med deras öppet tider

  1. Öland är en trevlig ö. Själv har jag enbart varit söderut på ön och som längst upp till Köpingsvik. Får nog ta en tur norröver vid något tillfälle.

  2. Välkända bilder efter mer än 40 sommarbesök på Öland. Ha det gott tills vi kommer i mitten av veckan.
    Ps. Dina inlägg får jag oftast öppna i Firefox för att kunna läsa. Själv har jag Safari.

    • Har framfört detta till admin (sonen). Förstår jag rätt ni är på väg till Öland! Vi är på fastlandet nu på CC Timmernabben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *