Öland

Den här gången på norra delen, här har vi inte varit så många gånger. Undantag är Borgholms slottsruin och Solliden som vi har besökt tidigare. Aldrig varit på Böda Camping, för stort för oss. Väljer i stället små campingar och ställplatser så även den här gången.

Källa gamla kyrka och Byarums raukar några av Ölands turistattraktioner.

Nu har vi kört längre norr ut och stannat på platser som vi tyckt varit intressant. Körde helt utefter kustlinjen norr ut, när vi kom till Byxelkrok så stannade vi för dagen. Fick en härlig lugn eftermiddag utanför husbilen. Säsongen har inte börjat riktigt än men det fanns ändå mycket att välja på bland bodarna i hamnen. Ställplatsen i Byxelkrok 140 kr fina faciliteter  och serviceplatta.

Strand nära ställplatsen i Byxelkrok.

Vi fortsatte efter frukost mot Fyren Långe Erik, Ölands norra udde en 32 meter hög fyr byggd av kalksten. Vidare efter kafferast vi har inte gjort oss någon brådska  idag, så vidare till Trollskogen ett naturreservat på östra sidan av ön. Här tillbringade vi några timmar i Naturrum och med att titta och lära och så promenad på 4,5 km slingan, Lilla My och jag.

Öländsk kalksten har brutits i mer än 1500 år.

På promenad i Trollskogen, den östra sidan var stranden belagd med klappersten och vindpinad skog. Skonaren Swiks från Åland som förliste 1926 i en storm ligger här på stranden.

Trolleken troligen 900 år gammal

Västra sidan mera tät skog och ängsmark.

Här finns också Böda Skogsjärnväg som idag är museijärnväg. Museijärnvägen kör man sommartid med ånglok, diesellok om det är brandrisk i naturen. Bilden visar ändstationen på banan. Ölands järnväg gick till Böda som var ändstation, så skogsjärnväg kom till för att få timret till sågverket som låg i lagunen som har en djupränna ut i Östersjön. Ölands järnväg lades ned 1961.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

6 reaktion på “Öland

    • Var förbi Restaurangen du brukar besöka men våran tidplan stämmer inte med deras öppet tider

  1. Öland är en trevlig ö. Själv har jag enbart varit söderut på ön och som längst upp till Köpingsvik. Får nog ta en tur norröver vid något tillfälle.

  2. Välkända bilder efter mer än 40 sommarbesök på Öland. Ha det gott tills vi kommer i mitten av veckan.
    Ps. Dina inlägg får jag oftast öppna i Firefox för att kunna läsa. Själv har jag Safari.

    • Har framfört detta till admin (sonen). Förstår jag rätt ni är på väg till Öland! Vi är på fastlandet nu på CC Timmernabben

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *