Norrköping

Vi besökte Industrilandskapet i Norrköping. Där låg tidigare Holmens Bruks pappersbruk, den sista pappersmaskinen stoppades 1986. 1984 flyttade vi till Skåne så vi har inte gått runt så mycket där tidigare.

I bakgrunden skymtar den gamla ångpannecentralen med sina fyra skorstenar, som vart år tänds som adventsljusstake. Här går man bland det som en gång var industrilokaler och som idag hyser helt andra verksamheter

Mitt ibland de gamla byggnaderna reser sig nybyggnation. Mitt i vattnet står “ett konstverk” en skorsten! (Konstnären Jan Svenungsson)

Strykjärnet, den sju kantiga byggnaden som en gång var bomullsfabrik

Det byggs mycket i och runt omkring Strömmen

Vi gick upp till Skvallertorget där vi fikade. På 60-talet var där en bank som nu inhyste ett café Jag var springschas i en radio och cykelaffär vid  Skvallertorget på 60-talet.

Arbetets museum, berättar om Norrköpings textilepok, här är t.o.m. vävstolarna igång ibland. Intressant historia om Norrköping som arbetarstaden.

Vintertid är vattenfallet upplyst i olika färger varje hel- och halvtimme

Strykbrädan är den gulaktig byggnaden i bakgrunden.Där jobbade de första pappersmakarna på 1600-talet.  Våra vänner och Birgitta på väg ned mot Gamlebro.

Norrköpings Rådhus har fått sällskap av en modern skapelse.

En vy från Gamlebro

I min ungdom kom vagnar lastade med pappersrullar som fraktades genom stan ner till hamnen. Den mörka byggnaden till vänster är idag konserthallen Louis De Geer som är inrymd i gamla pappersfabriken.

Holmentornet är en av ingångarna till Industrilandskapet.

En intressant rundvandring  i min egen uppväxtstad.

6 reaktion på “Norrköping

  1. 1967 börjde jag på Holmens Bruk som skogsarbetre. Allt arbete var 100 % accord. Aldrig fem öre i fast lön. Lite senare var jag nummer ett på lönelistan av 600 skogsarbetare. (För att se dina bilder måste jag på till Firefox).

  2. Det var tur att Holmen hade drift inne i stan, så länge som de hade. Annars hade säkert alla dessa vackra byggnader varit rivna, som merparten av de gamla kåkarna.
    Vävstolarna hittar du på Stadsmuseet. Väldigt skramligt när de är i gång. Ingen av de gamla arbetarna kunde ha haft hörseln i behåll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *