På Ven

Det blev en heldag på Ven i sommar!

Faktiskt över 25 år sedan vi var på Ven senast med Pelle & Eva och när hälften av matsäcken låg kvar hemma.  Men vi hade i alla fall kaffe, kanelbullar och stekt ägg med oss som vi satt på slänten till Backafall och inmundigade.

Igår tog jag och min granne båten från Råå kl 9,30 vi hade lite tur, båten var bokad för 70 personer “det är max”. Det var en skola i Helsingborg som hade bokat båten, men som på alla skolor så dyker inte alla elever upp. Så vi fick plats på båten. Himla tur att jag inte ringde dagen före för då hade beskedet varit att det var fullbokat.

2017 invigdes Skåneleden på Ven, en vandring som tillhör  Öresundsleden. Sträckning på Ven från Bäckviken-Kyrkbacken-Bäckviken. Mäter en längd 12 km. Bilden visar sträckningen av leden vi gick.

 

Nu är vi snart iland på Ven vid Bäckviken.

När vi kom upp till hamnplanen står de och delar ut kartor. Vi fick också information om var vi skulle börja att gå på leden.

Här möter vi några som har valt att hyra cyklar.

S:t Ibbs kyrka på Kyrkbacken ovan för Backafall.

Backafalls hamn på södra sidan av ön. Finns en hamn till på norra sidan av ön Norreborg här är det också en camping/stuguthyrning men enbart för tält. Andra camping fordon gör sig ej besvär.

Jag får lite Portugal känningar när jag ser denna bilden av landskapet.

Tycho Brahe muséet få bli nästa gång.

Vens cykeluthyrning med ca 1800 cyklar, allt ifrån oväxlad cykel till El-cykel finns.

Husbil på Ven nja, dyrt att ta med bil på färjan! Personbil 5,5 m klass 1&2 enkel 700 kr Exklusive förare.

Men färjor finns från Landskrona reguljär färjelinje, Och vi har båt från Råå som vi åkte med och i år har det gått färja från Kungstorget vid Knutpunkten i Helsingborg också.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

14 reaktion på “På Ven

  • Jag hade flera arbetskamrater som aldrig varit på Ven. Fast de är uppvuxna i trakten.
   Var säker många som åkte på skolresa dit.

  • Ja så är det det har blivit mera turistiskt på ven. Många som ska försöka få ihop några kronor på några månader på sommaren.

  • Så står det i texten;

   Flicka från Backafall
   Flicka från Backafall, briggen “Tre bröder”
   kryssar ikväll i karibiska sjön,
   medan en landvind från kusten i söder
   stryker som sunnan där hemma kring ön.
   Luften är kryddad av tusende salvor
   men jag ger bort dem varendaste en
   mot att få vandra bland Backafalls malvor
   allt medan månen går vakt över Ven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *