Öresundsbron

Pressmeddelande Øresundsbro Konsortiet  | 2018-10-21

Det körs i extremt höga hastigheter på Öresundsförbindelsen. Det visar nya mätningar från Köpenhamnspolisen, som har uppmätt hastigheter upp till 209 km/h på sträckan. Øresundsbron och danska Rådet for Sikker Trafik föreslår att man inför sträckkontroll för att förebygga allvarliga trafikolyckor.

Många bilförare har lite för lätt att trycka på gasen när de kör över Öresundsförbindelsen på väg till Sverige eller Danmark. Det visar nya siffror från Köpenhamnspolisen, som har mätt extremt höga hastigheter på Öresundsförbindelsen.

Under perioden 10 juli – 18 september har polisen registrerat 11.000 hastighetsöverträdelser, där trafikanter kört över 125 km/h på sträckan. De flesta överträdelserna skedde på Peberholm, där man får köra 110 km/h, men några överträdelser skedde även i tunneln, där hastighetsgränsen är 90 km/h. Den högsta uppmätta hastigheten på Peberholm var 209 km/h och 203 km/h i tunneln.

– Vi gör mycket för att det ska vara säkert att köra över bron, men vi upplever tyvärr att vissa förare inte respekterar hastighetsgränsen på förbindelsen och det skapar farliga situationer, både för dem själva och andra. Vi har haft flera olyckor till följd av för höga hastigheter och från undersökningar vet vi att många av våra pendlare är oroliga för förare som susar förbi utan att ta hänsyn till andra trafikanter, säger Ulla V. Eilersen, säkerhetschef vid Øresundsbro Konsortiet.

Om en olycka inträffar i tunneln kan det vara farligare än vid olyckor på en öppen väg. Fordon kan riskera att köra in i tunnelväggarna eller i andra fordon, och i värsta fall kan brand utvecklas, vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser i en tunnel. Dessutom är tillgängligheten för räddningsfordon svårare på hela Öresundsförbindelsen jämfört med en olycka som sker på en öppen landsväg.

Polisen är orolig
Vid Köpenhamnspolisen finns en oro för att så många trafikanter väljer att köra i mycket höga hastigheter på sträckan. Polisen har vid upprepade tillfällen genomfört hastighetskontroller, bland annat i Öresundstunneln, men på grund av de trånga utrymmena begränsas kontrollerna till några få platser i den fyra kilometer långa tunneln.

– De många mätningarna utförs främst på Peberholm, där hastighetsgränsen är 110 km/h. Men hastighetsmätningar har också genomförts i tunneln, där vi har uppmätt hastigheter upp till 203 km/h. Vissa bilister kör som om de var på en racingbana, utan hänsyn till den övriga trafiken. De bryr sig uppenbarligen inte om den risk som deras höga hastighet medför för dem själva och andra, säger Steen Søder, polisinspektör vid Köpenhamnspolisens trafikavdelning.

Sträckkontroll kan lösa problem
Øresundsbron har genom åren fått många förfrågningar från pendlare som önskar effektivare fartkontroller i tunneln och på bron, eftersom det skapar osäkerhet när vissa förare kör i mycket höga hastigheter. För att lösa problemet effektivt föreslår nu Øresundsbron och Rådet for Sikker Trafik gemensamt, att på försök införa sträckkontroll på Öresundsförbindelsen.

Vid sträckkontroll skannas nummerplåtarna, först när man kör in på sträckan och sedan igen när man kör ut, och därefter beräknas medelhastigheten. Det innebär att man inte kan köra i mycket hög hastighet för att sedan sakta ner strax före en hastighetskontroll och sedan accelerera igen.

– Sträckkontroll tillämpas bland annat i Norge, Österrike, Italien, England och Nederländerna, där man framgångsrikt använt den på motorvägar för att få fler att respektera hastighetsgränsen. Det är en lösning som skulle vara optimal på Öresundsförbindelsen, eftersom kontrollen innebär konsekvenser för alla förare som kör med extremt höga och farliga hastigheter, säger Mogens Kjærgaard Møller, VD för Rådet for Sikker Trafik.

Øresundsbron har under flera år sökt tillstånd att införa sträckkontroll i Öresundstunneln men har ännu inte fått det.

Fakta – om polisens hastighetsmätning på Öresundsförbindelsen:
Från 10 juli till 18 september har Köpenhamnspolisen mätt hastigheten på 201.000 fordon på Öresundsförbindelsen. Av dessa körde 11 000 trafikanter över 125 km/h.

Mätningarna har gjorts både mot Sverige och mot Danmark. Den högsta uppmätta hastigheten i Öresundstunneln var 203 km/h, och den högsta hastigheten på Peberholm (sträckan mellan tunneln och högbron) var 209 km/h. I Öresundstunneln är hastighetsgränsen 90 km/h och på resten av Öresundsförbindelsen är hastighetsgränsen 110 km/h.

Fakta om sträckkontroll:
Sträckkontroll fungerar genom att en vägsträcka utrustas med fotografisk nummerplåtsregistrering, som är monterad i portaler i båda ändarna av sträckan. På så sätt beräknas genomsnittshastigheten och därmed kan trafikanterna inte lura systemet genom att sakta ner innan en hastighetsreglering och därefter hastigt accelerera.

En studie från Aalborg Universitet visar att sträckkontroll är effektivare än fartkameror och kontrollerna har minskat hastigheten och antalet allvarliga olyckor i Nederländerna, Österrike, Italien, England och Norge.

Goda råd: Detta skall du göra om du är med i en trafikolycka i Öresundstunneln:
https://www.oresundsbron.com/sv/node/6745

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

5 reaktion på “Öresundsbron

    • Vi kör ofta till Köpenhamn och hälsar på Barnbarn. Vet själv att det körs fort på bron, Sträck mätning kan nog vara en bra metod.

  1. Fiber, ja det håller vi också på att installera i stugan i sälen. Men vilka mastodontapparater de satt upp på väggen i rummet, eftersom de nyttjat de gamla kabelTV rören. Estetik, det ordet känner installatörerna nog inte till!

    Fortkörning – men tänker de inte på olycksrisken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *