Ingen kul läsning.

Mölle Hamn.    Foto Nils-Åke H

Ingen kul läsning i Lokaltidningen Höganäs om husbilsåkarna.

Campare tömmer bajs bakom kapell: ”Det får finnas gränser”
Invånare trötta på latriner som töms i skogsparti
MÖLLE. 
Flera boende i Mölle vittnar om att campare på parkeringen vid kapellet på orten tömmer sina latriner i en skogsdunge strax intill kyrkbyggnaden. Något som rör upp känslor i byn.
Av
Joel Winqvist

Det handlar om den parkeringsyta vid kapellet i Mölle som över sommaren mest sett ut som en halvfärdig parkering. Och det är ungefär så det är också.

Kommunen ska under hösten göra klart parkeringen så att fler fordon får plats att parkera på orten. Under sommaren har en del fordon, inte minst husbilar och husvagnar, parkerat på marken under stundtals flera dagar i rad. Inget fel i sig då det i dagsläget inte finns några restriktioner för hur länge man får stå parkerad på ytan.

MEN FLERA ORTSBOR vittnar om att campare på marken tömmer sina latriner, alltså avföring och urin, i en skogsdunge i anslutning till parkeringen, strax bakom kapellet.

Lokaltidningen har talat med en Möllebo som inte är glad åt det som sker.

… här går folk lite för långt i sitt snuskeri

– Det har skett uppe i skogen bakom kyrkan. Många tycker att det är äckligt, säger invånaren som vill vara anonym.

– Jag tycker att det är bra att det finns mer plats för husbilar och så, men man kan inte göra hur som helst. Jag tycker att det får finnas gränser, här går folk lite för långt i sitt snuskeri, säger ortsbon som menar att det är många som brukar promenera i området.

Personen ser också risker med att eventuella sjukdomar kan spridas. Inte minst om hundar skulle komma i kontakt med avföringen.

– Hundar rullar sig gärna i lite allt möjligt, menar den boende.

KYRKOHERDE Mikael Pernborg har inte hört talas om det här när Lokaltidningen ringer upp.

– Nej, det är faktiskt inget som vi har hört. Vi har ett gott samarbete med kommunen men just den här parkeringen är inte vår. Det är kanske en anledning till att det inte har adresserats hit.

Skulle det vara störande för era medlemmar och gäster om det fortsätter?

– Om det du säger med nedskräpning fortsätter så är det inte bra. Tanken är att vi ska kunna använda parkeringen till kyrkliga tillställningar som vigsel, dop, konserter och gudstjänster. Då stör såna saker. Men nu är den (parkeringen, reds.anm.) så pass stor så jag tänker att är man bara lösningsfokuserad så kanske bilarna får plats ändå.

Kommer du att prata med kommunen om detta?

– Jo, det är absolut något vi tänker vidare kring. Vi har ett jättebra samarbete med kommunen. Nu har det varit semestrar och så så när vi ses nästa gång så lär vi tänka vidare kring detta.

INTE HELLER Anette Nilsson, som jobbar på stadsmiljöavdelningen på Höganäs kommun, har hört talas om den här typen av påstådda snuskigheter på parkeringen i Mölle.

– Jag har inte hört att någon skulle ha ringt in till oss på kommunen om detta, säger hon.

Hade någon gjort det hade hon förmodligen känt till det. Anette Nilsson är nämligen den som projektleder satsningen på att anlägga den nya parkeringen på den aktuella marken.

Hur tänker du kring vittnesuppgifterna om tömda latriner i skogen?

– Det är helt klart oacceptabelt. Så får man inte göra någonstans, säger hon och vill hänvisa till olika campingplatser där det är tillåtet att tömma sina latriner.

Anette Nilsson säger att det inte är aktuellt att göra något åt det här fallet som det ser ut nu. Kommunen har inga polisiära befogenheter och inte heller planerar man att sätta upp några förbudsskyltar.

– Då skulle vi behöva göra det överallt, säger hon.

NU I VECKAN har arbetet med att göra klart parkeringsplatsen fortsatt. Den skulle ha varit klar innan sommaren men det har varit ett antal turer fram och tillbaka med Trafikverket som fördröjt satsningen. Myndigheten har ställt ett antal krav angående platsen och trafiken runt omkring.

I sommar har man slutligen kommit till en avtalssignatur om att färdigställa parkeringen. Bland annat kommer ett staket att monteras mellan parkeringen och Kullabergsvägen. Gupp ska också monteras ute på vägen för att sänka hastigheterna.

Vägen fram till parkeringen kommer sedan att asfalteras. P-området i sig blir däremot en grusparkering. Sedan ska belysning till och även skyltar. Den återvinningsstation som i dag finns på parkeringen kommer också flyttas åt sidan. I höst planeras parkeringen vara klar.

– När parkeringen blir färdig kommer det att stå skyltar om vad som gäller. Eventuellt kommer vi att hänvisa till platser där man kan tömma sina latriner också, berättar projektledaren.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

4 reaktion på “Ingen kul läsning.

  1. Detta är helt oacceptabelt, som Margot Wallström brukar säga, så snart någon rör om i glasen. När vi hade fullt i tankarna vid ett tillfälle i somras, tog vi in en natt på camping och fixade till allt. Svårare är det inte. Detta otyg drabbar snabbt oss andra. Vi kommer att bli än mer utslängda.

  2. Vad trött man blir! De husbilister som skräpar ner förstör för alla andra. Jag blir ibland förvånad när jag hör att folk säger att de alltid fricampar osv. Var tömmer ni då?, tänker jag. Om man har behov av service får man ju betala för en camping en natt – sedan kan man ge sig ut och fricampa igen!

  3. Blir inte förvånad direkt!! Finns för många människor som inte bryr sig och som förstör för alla andra. Har sett en del själv när vi är på rull…funderar också vart folk tömmer men att göra det på ett sånt ställe är oacceptabelt !!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *