Bara över dagen

Vi kom iväg om så bara över dagen på en utflykt. Lite norr ut på E6 mot Falkenberg och Engelsons som var ett av våra mål. Har tidigare köpt skor hos dem som var både sköna och bra att gå i. De började bli nötta så jag ville se om de fortfarande hade den modellen men de hade de inte. Den här gången fanns de inte Gore-Tex  så det fick bli ett par utan Gore-Tex. Solen gassade även idag, det är skönast för Lilla My att vi tar husbilen. Det är svalare i den om vi lämnar henne en liten stund i bilen. Hungern gjorde sig påmind det var ju lunch tid. Hittade en fiskaffär “HAV 52° i Falkenberg”  när vi skulle ut ur stan. Där hade de godsaker, ett par Laxtallrik och så fyllde jag på med en rökt Makrill. Lunchen  räddad,  får nog vara middag också. Vi stoppade in det i kylskåpet och for vidare.

Körde vidare till Grimeton Radiostation ett av Världsarven vi har varit där tidigare men kul att se igen. 2004 blev radiostationen i Grimeton inskriven på Unescos lista över världsarv. Finns en stor bra parkering och idag även en ställplats så man kan stanna över natten om man så önskar. Betalning med Swish och priset är vad man har hjärta till alltså frivillig avgift.  Här blev det lunch, Lilla My och jag gick en runda omkring på anläggningen. Ingen guidad visning den här gången

Huvudbyggnaden byggdes i början av 1920-talet och inrymmer den tidens toppmoderna utrustning för långvågssändare.Till höger garaget och en vattendamm som utgjorde kylningen till sändaren. Grimeton är inte bara ett museum, utan antenner och sändare är fortfarande i drift främst för sjöfarten. Detta ger en inkomst för finansieringen av stationens utöver entréavgifter.

Sex stycken 127 meter höga master pryder landskapet idag. När de byggdes var det spekulationer om allt möjligt otäckt som dessa kunde dra till sig. Man kan dra paralleller till dagens 5-G utbyggnad. Diskussioner om fåglars och insekters orienteringsförmåga och mikrovågsstrålning.

I dag är Grimeton den enda bevarade och fullt fungerande långvågsstationen i världen. Minst en gång per år, nämligen på invigningsdagen den 2 juli, används den. Finns en samlingen av vykort från världen över som visar att det också finns de som lyssnar.

Hallandsåsen 10 % stigning, 2,5 km lång backe med en stigning på ca 200 meter. När man ser backen här ifrån så ser den inte så lång och brant ut. Bilen vi har nu är den första husbilen vi haft med en motor som har kraft att hålla farten men den är också lättare.

Två skördeträskor på den skånska slätten syns knappt på fältet

 

När vi svängde in på parkeringen hemma slog mätaren om till 70000 km.  Vi har inte rullat så många mil i år sedan vi servade och bytte kamrem.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

4 reaktion på “Bara över dagen

  1. Grimeton har vi bara passerat skylten, får nog bli ett stopp där någon gång.
    Våran mätare slog över 78000 för någon dag sedan, det rullar på så att säga.

  2. Grimeton blev en positiv överraskning för oss för något år sedan när vi stannade och gick en guidad tur. Riktigt intressant även om vi inte är några radioamatörer (sedan samlar vi på våra svenska världsarv…).
    Hos Engelssons har vi också handlat ibland när vi haft vägarna förbi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *