Esrange

Fyra mil nordost om Kiruna ligger rymdbasen Esrange Space Center. Där skickar det upp flera sondraketer och stratosfäriska ballonger om året i forskningssyfte. På Esrange finns också en av världens största markstationer för kommunikation med satelliter. Basen är inte öppen för allmänheten.

Visitor Center är ett obemannat besökscenter. Öppet för allmänheten att besöka och det är gratis, ligger alldeles vid sidan av grindarna in till basen. Här finns det informationsfilm som informerar om verksamheten och utställningsmaterial.

Från Esrange sänds två typer av farkoster upp: sondraketer och ballonger. Sondraketer sänds upp till övre atmosfären, upp till 900 kilometers höjd, för att göra mätningar på plats och/eller faller sedan ner i tyngdlöshet för att utföra tyngdlöshetsexperiment. Ballongerna lyfter sin nyttolast upp till 40 kilometers höjd, där de kan göra unika mätningar, endast vetenskapliga instrument.

En av världens största nedtagningsstationer för satellitdata

Esrange sänder inte bara upp saker – här tas också ner mycket data från rymden. Med hjälp av de stora antennerna på området kan satelliter skicka information till jorden. Denna information skickas sedan vidare till satellitägarna som befinner sig runt hela jorden.

En modell av en Maxus-raket är uppställd i Kiruna som visar att det finns spännande rymdverksamhet. Det är en fullskalig modell av den riktiga MAXUS som sändes upp från Esrange.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

2 reaktion på “Esrange

  1. Vi har också kört den långa raka vägen fram dit och besökt huset osv. Visst hade det varit intressant att fått kommit innanför grindarna .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *