Esrange

Fyra mil nordost om Kiruna ligger rymdbasen Esrange Space Center. Där skickar det upp flera sondraketer och stratosfäriska ballonger om året i forskningssyfte. På Esrange finns också en av världens största markstationer för kommunikation med satelliter. Basen är inte öppen för allmänheten.

Visitor Center är ett obemannat besökscenter. Öppet för allmänheten att besöka och det är gratis, ligger alldeles vid sidan av grindarna in till basen. Här finns det informationsfilm som informerar om verksamheten och utställningsmaterial.

Från Esrange sänds två typer av farkoster upp: sondraketer och ballonger. Sondraketer sänds upp till övre atmosfären, upp till 900 kilometers höjd, för att göra mätningar på plats och/eller faller sedan ner i tyngdlöshet för att utföra tyngdlöshetsexperiment. Ballongerna lyfter sin nyttolast upp till 40 kilometers höjd, där de kan göra unika mätningar, endast vetenskapliga instrument.

En av världens största nedtagningsstationer för satellitdata

Esrange sänder inte bara upp saker – här tas också ner mycket data från rymden. Med hjälp av de stora antennerna på området kan satelliter skicka information till jorden. Denna information skickas sedan vidare till satellitägarna som befinner sig runt hela jorden.

En modell av en Maxus-raket är uppställd i Kiruna som visar att det finns spännande rymdverksamhet. Det är en fullskalig modell av den riktiga MAXUS som sändes upp från Esrange.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

2 reaktion på “Esrange

  1. Vi har också kört den långa raka vägen fram dit och besökt huset osv. Visst hade det varit intressant att fått kommit innanför grindarna .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *