Trådlös!

På den här husbilen vi har nu är det inte automatisk indragning av trappan vid start av bilen som på våra tidigare husbilar. Det har varit automatiskt och med knapp vid förarplatsen. Vi har genomlidit fem år med att buzzer har larmat, när vi har  glömt att dra in trappan innan vi har satt oss till rätta på sätena. Har bara varit att få av sig säkerhetsbältet och snurra på stolen och det har oftast varit Birgitta som har fått åtgärda detta.

Har länge vetat att det finns lösning på det på olika vis. Är med i Husbilklubbens forum där finns det att läsa om flera varianter.  Nu valde vi trådlös fjärrstyrning  enligt Runar Schmidt förslag. Då slipper man tråddragning genom inredningen i husbilen. Delarna beställdes men låg länge här hemma på köksbordet. Kom in i ett läge där jag kände mig osäker.  Men med pushning och också hjälp av Runar och även svärsöner  så är det på plats och fungerar alldeles utmärkt.  Är väldigt nöjd med lösningen bara trycka på fjärrkontrollen när man har glömt trappan kan inte bli bättre.

Runar Schmidts ritning som vi har gjort noteringar på. Ingen Diod som var inritad på ritningen behövdes inte att monterad i vår bil. Har Runars tillstånd att publesera den.

Monterings arbete köpte sockel till relät också och märkte upp kablarna alla har olika färger. Lätt att följa om det skulle behövas en dag om det krånglar, troligtvis inte. Strömmen till relät  D+ togs från en plint vid kylskåpet som får ström när bilen startas, även jord till relät kopplades vid kylskåpets plint.

Denna ritning ska ligga i Husbilens mapp. På vår Malibu var det fem stift på trapp kontakten 2-5 som är jord kablarna för trappan som går ihop till en ledare. Här ser ni också mottagarenheten och hur kablarna blev inkopplade.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Birgitta och Jag Nils-Åke är 48:tor Har kuskat runt i Sverige och Norge med husvagn i 15 år innan vi köpte vår första husbil. 2001 vår första och nya husbil och sedan har det följts av tre andra. Nu köpte vi en Plåtis Malibu 2015 eftersom Carthago är favoriten. Tog pension 2010 vid 62 år efter nästan 45 år i arbetsliv inom tillverkningsindustrin. Husbil och Resor mm firar 10 år som blogg i år 2019. Ett decennium har förflutit sedan första inlägget 3/6 2009. Mycket resor har vi gjort. Nordkap till Sagres även södra England, iberiska halvön har vi set oss omkring. Fem övervintringar i Portugal 5 - 6 månader har det blivit. Men finns mycket mer att upptäcka.

5 reaktion på “Trådlös!

  1. Bra gjort. Vi har också haft automatisk trapp i våra tidigare bilar. Nu blir man påmind av trappsteget av det hemska tjutande ljudet. Det händer inte ofta men när det gör det så hörs det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *