Trådlös!

På den här husbilen vi har nu är det inte automatisk indragning av trappan vid start av bilen som på våra tidigare husbilar. Det har varit automatiskt och med knapp vid förarplatsen. Vi har genomlidit fem år med att buzzer har larmat, när vi har  glömt att dra in trappan innan vi har satt oss till rätta på sätena. Har bara varit att få av sig säkerhetsbältet och snurra på stolen och det har oftast varit Birgitta som har fått åtgärda detta.

Har länge vetat att det finns lösning på det på olika vis. Är med i Husbilklubbens forum där finns det att läsa om flera varianter.  Nu valde vi trådlös fjärrstyrning  enligt Runar Schmidt förslag. Då slipper man tråddragning genom inredningen i husbilen. Delarna beställdes men låg länge här hemma på köksbordet. Kom in i ett läge där jag kände mig osäker.  Men med pushning och också hjälp av Runar och även svärsöner  så är det på plats och fungerar alldeles utmärkt.  Är väldigt nöjd med lösningen bara trycka på fjärrkontrollen när man har glömt trappan kan inte bli bättre.

Runar Schmidts ritning som vi har gjort noteringar på. Ingen Diod som var inritad på ritningen behövdes inte att monterad i vår bil. Har Runars tillstånd att publesera den.

Monterings arbete köpte sockel till relät också och märkte upp kablarna alla har olika färger. Lätt att följa om det skulle behövas en dag om det krånglar, troligtvis inte. Strömmen till relät  D+ togs från en plint vid kylskåpet som får ström när bilen startas, även jord till relät kopplades vid kylskåpets plint.

Denna ritning ska ligga i Husbilens mapp. På vår Malibu var det fem stift på trapp kontakten 2-5 som är jord kablarna för trappan som går ihop till en ledare. Här ser ni också mottagarenheten och hur kablarna blev inkopplade.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

5 reaktion på “Trådlös!

  1. Bra gjort. Vi har också haft automatisk trapp i våra tidigare bilar. Nu blir man påmind av trappsteget av det hemska tjutande ljudet. Det händer inte ofta men när det gör det så hörs det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *