Töllstorps industrimuseum

Hembygdsföreningen i samarbete med Gnosjö Grundade Töllstorps friluftsmuseum 1965. Sommartid är det ett levande museum. Öppningsdatum den 20 juni i år finns det guidad visning och aktiviteter i byggnaderna.

”På gården Töllstorps ägor låg under 1700- och 1800-talet en rad små industrier som drevs av vattenkraft. Idag finns ett tråddrageri, en kruköronshammare, några små mekaniska verkstäder och en smedja bevarade.”   Se här mera

Töllstorp finns det ett fritidsområde med motions slingor med olika längd. Själv valde jag den längsta på förmidagen vid vårt besök. Vid sidan av Töllstorp hallen finns det två ställplatser..

Anordning som användes vid Stenbrytning. Var nog ett användbart redskap här i Småland. Finns gott om bevis för det när man kör vägarna fram.

.Tråddragningsanordning, här kunde de använda hästen till att få denna i arbete. Ni kan se vad man fick ut av ett råämne på 25×25 1800mm långt ex 0.30mm 16071 meter.

Ett tiotal byggnader från 1800 talet där flera är verkstäder som drivs av vattenkraft..

Tidstypisk skulptur av ett färdmedel på 1800-talet.

Hästen är skulpterad är Åke Harrström från Norrköping, hans hobby är att snida med sin motorsåg sedan många år tillbaka. Ni kan se mera av hans alster utmed kanalen i Söderköping.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

4 reaktion på “Töllstorps industrimuseum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *