Hyltens industrimuseum

J E Hylténs Metallvarufabrik verksam mellan 1874 och 1974. Hylténs industrimuseum är som att komma in i en metallfabrik, där tiden stått stilla i många år. JEH startade sin tillverkning i en smedja vid sitt föräldrahem, med att tillverka bland annat selbågar, fotogenlampor och börsar, så kallade smålandspungar. Var också med på Stockholmsutställningen 1897 då erhöll företaget både en silver- och en bronsmedalj för sin högkvalitativa produktion av metallarbeten. Det berättades att silvermedaljen var han tvungen att lösa ut för silvervärdet, och det var han för snål för småläning som han var. För de pengarna köpte har istället en generator till eldriften i verkstaden.

För mig som har jobbat med bearbetning och produktion är detta extra intressant med ett besök här.

Det är ett levande museum som fortfarande kan producera och som gör det också, kunniga guider. som kan hanterar maskiner och utrustning. Det finns kvar ett lager av produkter, färdiga att skickas i väg. I verkstaden arbetar maskinerna med remdrift och elektriciteten kommer från ett eget över 100 år gammalt kraftverk. Försäljning av egen tillverkade produkter, som är tillverkade på samma vis som tidigare, skolklockor och mortlar.

Hyltén svarven är en egenkonstruerad och egentillverkad, den enda som blev gjord, och en maskin som man använder än i idag. En finess är när man gängar en axelända så finns det en kopieringsfunktion, mycket sinrikt.

.Lock till kylaren och dörrhandtag till första Volvobilen Jakob.

Fram till andra världskriget hade Hylténs en stor produktion av båtbeslag och brandarmatur. Det berättades att man kunde leverera beslag efter en förfrågan till en renovering av en Petterssonbåt för några år sedan. Det finns fortfarande reservdelar kvar.

Galoschtillverkningen i Helsingborg kunde erbjuda sina kunder sitt namn monogram på sina galoscher. Bokstäverna tillverkades av Hylténs

Det var flera maskiner som kom i drift när jag blev visad runt. Här svarvas konturen ut för hand på en skolklocka och putsas sedan blank och fin.

Kan gott rekommendera ett besök på museet.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

2 reaktion på “Hyltens industrimuseum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *