KORPAMOEN

Vi såg oss omkring och upptäckte lite av Wilhelm Mobergs byggd där han skrev om fattigdom och hårt arbete för bröd födan.

Korpamoen är Wilhelm Mobergs “oppdektade” plats till boken utvandrarna i Ljuder socken, som gavs ut  1949. I romanen övertar Karl-Oskar torpet efter sin far Nils Jakobsson som har gjort sig ofärdig. Brutit lårben och skadat höften vårvintern 1844. Karl-Oskar köper ut sina syskon, och brukar torpet tillsammans med Kristina.  Som han gifter sig med samma år som Oscar I blir kung för Sverige & Norge 1844, 28 september.

En bygd som många utvandrade ifrån till Amerika. Under 1852 – 1930 emigrerade så många som 1100 personer av socknens befolkning

Korpamoen:  Korp – är en hacka ofta kallad för fattigmans plog.  Moen – benämner man näringsfattigaste jordmyllan.  Där av namnet KORPAMOEN.

Gården Korpamoen bestod av boningshus ett djurstall, jordkällare och en vattenbrunn. Filmen började att spelas in 1968 och hade premiär 1971

En jordkällare som är uppbyggd av sten som en gång har plockas på marken man bröt upp. Idag är de förvaring i jordkällare näst intill bortglömd.

En scen där Kristina som är sjuk näst intill döende får ett  Astrakan äpple och säjer “Äpplena ä mogena hos oss. Ja ä hemma….”   Man kan läsa sig till att Wilhelm Moberg var noga med att ta fram fakta. Att dra upp ett  äppleträd från kärna kan bli både ett gott ätäpple eller suräpple.

Nu får vi se hur bra en ny film om utvandrarna kan bli när man nu ger sig på att spela in igen.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 73 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

6 reaktion på “KORPAMOEN

  1. Den platsen har vi inte besökt, men kan bli nästa år kanske. Visst är det roligt att besöka de gamla och kända platserna både i Småland och övriga Sverige. Vi har det betydligt bättre idag än på Mobergs tid, som tur är.

  2. Tack för ett fint och intressant inlägg! I vintras var vi i Växjö, bl a på Utvandrarmuseet och då pratade vi om att åka i Vilhelm Mobergs fotspår när sommaren kom. Nu blev det inte den här sommaren men då går vi göra ett försök nästa år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *