Storsksläpp på Hemmestorps Mölla

Vi besökte Storksläppet även i år. Det var trevligt och det var det många som tyckte ca 1500 personer besökte detta i år. Bra väder, uppehåll men molnigt. Det var skönt väder för en utflykt med husbilen. På inträdet ingick det också kaffe och kaka det tog vi direkt när vi kom, perfekt efter frukost och resan ner till Hemmestorps Mölla. Hemmestorps Mölla  ligger i naturreservatet Klingavälsåns dalgång, Veberöd Det var i det området  i Skåne storkarna höll sig kvar längst, innan storken utrotades. På Hemmestorps Mölla häckade storkar på 1890-talet.

I år tog de 41 storkarna det väldigt lugnt. Det var två storkar som rusade/flög iväg genom grinden när den öppnades medan resten avvaktade med att lämna hänget.

Men så tog nyfikenheten över och resterande gick och flög ut ur hänget. Nu är de fria och kan flytta söder ut mot bl a  Algarve i Portugal och till Afrika. Fyra av storkarna har GPS sändare som sänder signaler till projektet i Skåne så att de kan följa dem på resan. Hoppas att många kommer tillbaka om några år till Skåne. De räknar med att bara 15% överlever.

Birgitta och jag blev intervjuade av en journalist från Skånska Dagbladet. Varför vi var där? Vi svarade att vi tycker att det är intressant och mäktigt att följa.  Nu är det andra året vi besöker Storksläppet. Vi berättade om storkarna vi sett på Algarve och i Estland och Lettland när vi var där.

Prt sc. Bild från Svenska Dagbladet.

 

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

2 reaktion på “Storsksläpp på Hemmestorps Mölla

  1. Så mysigt det låter med storksläpp, förstår verkligen att ni besöker evenemanget. Vi visste inte att så många storkar inte överlever. I år har vi faktiskt haft en stork som tillbringat sommaren strax utanför Falköping, något som är alldeles nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *