Stevns Klint

Nu kom vi ut på sydöstra sidan av Själland bara lite nedan för Køge. Stevns Klint är en kuststräcka på 17 kilometer. Har utnämnts till UNESCO:s världsarv. Här har vi inte varit tidigare är väl för nära hem. Danmark är ett återkommande resmål för oss.

Vi stannade till hos vår dotters familj i Köpenhamn vi hade ett ärende dit först. Klockan blev sena kvällen innan vi hittade plats att stanna på, det blev Stevens Fyrcenter.

Kvällen bjöd på fin solnedgång, så fin att grannarna klättrade upp på taket med ett varsitt glas rödvin. Närmaste grannen, en fransman i en liten skåpbil och så tyskar och italienare. Vi var och tittade på en plats innan men vi tyckte det var alldeles för trångt. Här var det gratis parkering till oss.

Højerup Gamle Kirke från 1250-talet, när den byggdes låg den några hundra meter från klippkanten. Med åren bröt havet ned klippkanter så 1910 stängdes den då risk för ras var stor och i mars 1928 vid femtiden på morgonen rasade koret och altaret ned i havet.

Idag ligger kyrkan på en klippavsats ca 30 meter över havet. Där man har säkrat upp kyrkan, den är öppen för turister. Längs trappan kan man ta sig ner för branten.

Här ser man hur havet har ätit sig in i berget. När man kommer ner är det rätt så ogästvänlig terräng.

Här på parkeringen var det så mycket husbilar så vi vände kvällen innan. Här kostar det att parkera 50 Dkr som går till att underhålla området, man betalar när man kör ut vid bommen.

Kuststräckan är väl värd ett besök.

Det här inlägget postades i Vår vardag...... av Nils-Åke & Birgitta Hansson. Bokmärk permalänken.

Om Nils-Åke & Birgitta Hansson

Vi med Bloggen ”Husbil och resor mm” är Nils-Åke & Birgitta i har uppnått en ålder på 75 år. Har lämnat arbetslivet bakom oss, Husbilarna har rullat i Norden och Baltikum och Europa & Iberiska halvön även södra England. Övervintrings resor till Portugal 5 – 6 månader första resan stannade vi i Spanien. Husbilsresandet har verkligen berikat oss både med upplevelser och bekantskaper. Bloggen startade den 30 juni 2009 lite som på skoj, det är väl fortfarande kul. Kan man sedan berätta och sporra andra till att upptäcka platser, det vet jag att bloggen har medverkat till. Får se hur framtiden och hälsan tar sig ut, men tanken är att fortsätta att skriva om det så bara blir för oss själva i familjen. Köpte vår första husbil 2001 har sedan dess haft 4 olika husbilar. Idag har vi en Malibu plåtis som vi köpte 12 maj 2015.

En reaktion på “Stevns Klint

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *