Färjorna går var tjugonde minut dygnet runt och i alla väder mellan Helsingborg och Helsingör. Ungefär 8 miljoner passagerare färdas de 4 kilometer över sundet. Det gör Helsingborgs hamn till en av världens största färjehamn.
Hamnen invigdes av Oskar II 1891 de första järnvägsfärjorna kom igång 1892 med sju turer om dagen. Färjorna gick kanske inte regelbundet under första världskriget på grund av kolbrist.
1931 började första bilfärjan trafikera sundet den tog 13 bilar på fördäcket.
Under andra världskriget var turerna betydligt mer oregelbundna kanske bara 2 – 4 turer i veckan och mera riskabla på grund av minor som flöt runt i sundet. Efter kriget ökade trafiken och passagerare antalet.
Något som det pratades mycket om när vi flyttade till Helsingborg var att ”tura”. Det innebär att man åker fram och tillbaka med färjan på sunder Det festades nog rätt rejält i gångna tider på färjorna. Minns när vi var nere första gången för att göra oss bekanta med jobbet så var vi över sundet till Danmark. De som var från Helsingborg frågade oss med det samma vi kom ombord vad vi ville ha att dricka på överfarten. Det hade vi inte mer än smakat på när båten lagt till i Danmark. Här lärde vi oss att det var snabba ryck som gällde. Nu under åren här i Helsingborg har jag/vi turat på lunchen även kvällar och på deras julbord som serveras ombord. Trevlig form att umgås på är turandet.
Hamnen har byggs ut och om åtskilliga gånger genom åren. Och idag trafikeras sundet av Sundsbussarna, HH-Ferries, Scandline
Ingen tomteluva på Kärnan i år.
Vindvisaren vid inloppet till hamnen är en singnalanordning som sattes upp på 1870-talet. Som stöd för segelsjöfarten och stöd för navigering på Kattegatt. Runda skivan visar vindriktningen i Varberg, triangeln vindstyrkan. Är triangeln svart är det svag vind, om det visar en vit cirkel så är det upp till 12 sekundmeter är det tre vita över 21 sekundmeter.
Inloppet till marinan i Norra Hamnen.